nieuws

Kantorenmarkt Duitsland robuust

Geen categorie

In het eerste kwartaal van 2016 is 1,8 miljoen vierkante meter kantoorruimte verhuurd in de acht belangrijkste Duitse steden. Dat is een stijging van 13 procent ten opzichte van 2015, meldt Immobilien Zeitung.

Voor het gehele jaar wordt zelfs een nieuw record verwacht. Dat record, 3,3 miljoen vierkante meter, is de afgelopen twintig jaar vier keer gehaald. De markt was lange tijd niet zo dynamisch, zeggen grote makelaars. De ‘verhuurdynamiek’ was vooral groot in München (+25 procent), Frankfurt (+24 procent) en Berlijn (+17 procent).

Gevolg van de stijgende opname is dat de leegstand vermindert. In München daalde de leegstand met 28 procent. Verder is er een trend om kantoorruimte te transformeren (Duits: Umnutzung) tot woningen en huisvesting van asielzoekers. 

Reageer op dit artikel