nieuws

Holleeder is staat 18 miljoen euro schuldig

Geen categorie

Willem Holleeder moet bijna 18 miljoen euro terugbetalen aan de Nederlandse Staat. Dat heeft de rechtbank van Haarlem op 5 juli bepaald, schrijft persbureau ANP.

Holleeder zou het geld uit criminele activiteiten hebben verkregen. De rechtbank legde Holleeder een korting van 5.000 euro op omdat de zaak zoveel vertraging heeft opgelopen. Het bedrag komt daarmee op 17.952.932,47 miljoen euro. Het is de tweede keer dat de rechtbank tot dit oordeel komt. De zaak werd door het gerechtshof in Amsterdam terugverwezen naar de rechtbank in Haarlem, omdat de rechter die de zaak in 2012 voorzat de schijn van partijdigheid had.

De rechtbank bepaalde op 13 juli 2012 dat Holleeder een bedrag van 17.957.932,47 miljoen euro moest terugbetalen aan de Nederlandse Staat. Het geld is afkomstig van het afpersen van onder andere Willem Endstra en Kees Houtman. Beide mannen werden geliquideerd, in respectievelijk 2004 en 2005. Holleeder wordt ervan verdacht bij deze moorden betrokken te zijn geweest.

Holleeder werd in 2009 door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor onder meer het afpersen van Endstra. Advocaat Stijn Franken voerde in de ontnemingszaak aan dat Holleeder het geld nooit daadwerkelijk in bezit heeft gehad. De bedragen werden volgens hem geparkeerd op rekeningen van zakenman Jan Dirk Paarlberg. Paarlberg werd zelf in 2014 veroordeeld tot vier jaar cel voor het witwassen van de bijna 18 miljoen euro.

Reageer op dit artikel