nieuws

Handel in Brits vastgoedfonds opgeschort

Geen categorie

Standard Life Investments, Henderson Global Investors en Aberdeen Asset Management hebben de waarde van hun Britse vastgoedfondsen tot 5 procent afgewaardeerd. De handel in het Standard Life-fonds is zelfs opgeschort na een liquidatiegolf.

Handel in Brits vastgoedfonds opgeschort

Dat bericht de BBC op zijn website. Standard Life Investments boekte na de Brexit-uitslag 5 procent op de waarde van zijn Britse commerciële vastgoedfonds af. De Brexit-uitslag heeft een negatieve impact op de waarde van Brits commercieel vastgoed, betoogde de vermogensbeheerder. Na de afboeking stapten veel fondsbeleggers uit het fonds. Op 4 juli heeft de vermogensbeheerder de handel in het fonds opgeschort, doordat de uittocht de vorm aannam van een liquidatiegolf.  Het fonds heeft een in winkelcentra, kantoren en logistiek vastgoed belegd vermogen van 2,9 miljard pond.

De vermogensbeheerder rechtvaardigt deze opmerkelijke stap door te wijzen op ‘de uitzonderlijke marktomstandigheden’ na het Brexit-referendum. ‘De schorsing van de fondshandel is verzocht om de belangen van alle fondsbeleggers te beschermen’, aldus Standard Life. De laatste keer dat de Britse asset manager hiertoe overging was tijdens de financiële crisis in 2008 en 2009. Voor buitenlandse beleggers lijken de druiven extra zuur. Zij hebben ook nog eens te maken met een waardedaling van het Britse pond van vooralsnog zo’n 13 procent ten opzichte van de dollar en euro.

Ook Henderson Global Investors en Aberdeen Asset Management hebben afgeboekt op hun Britse vastgoedfonds, respectievelijk met 4 en 5 procent. In de aanloop naar het referendum verkochten investeerders al hun belang in Britse vastgoedfondsen. In mei vloeide er 342 miljoen pond meer uit dan in de fondsen, becijferde de Investment Association. Dat geld werd belegd in veilig geachte (Britse) staatsobligaties. Analisten vrezen voor een neerwaartse prijsdruk op commercieel vastgoed, naarmate meer beleggers uit de fondsen stappen. (MvL)

 

Reageer op dit artikel