nieuws

‘Geen faillissement McGregor’

Geen categorie

Rechtbank Amsterdam heeft McGregor Fashion Group Holding en Adam Menswear op 10 juni uitstel van betaling verleend. Volgens de directie en bewindvoerder is een bankroet niet aan de orde. De modeketen beschikt in totaal over 150 eigen winkels, waarvan tachtig in Nederland en België.

‘Geen faillissement McGregor’

Dat blijkt uit een mededeling van de rechtbank en een persbericht van de modeketen zelf. McGregor, in 1993 opgericht, had de surseance van betaling zelf aangevraagd. Uitstel van betaling is doorgaans het voorportaal van een bankroet. De directie en de bewindvoerder van McGregor lieten 13 juni echter weten dat een faillissement niet aan de orde is. De financiële uitgangspositie is volgens de bewindvoerder ‘bemoedigend’.

De winkels blijven voorlopig bovendien open, zei McGregor 10 juni in een persbericht. ‘De curatoren bekijken nu, samen met de betreffende managers, alle mogelijke scenario’s, inclusief een gehele of gedeeltelijke verkoop van de McGregor-groep, in het belang van de medewerkers, schuldeisers en andere relevante belanghebbenden.’

Het modehuis omvat 150 eigen winkels van de merken McGregor, Gaastra en Adam Brandstore. De McGregor-winkels zijn gevestigd in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Spanje. De in totaal vijftig Adam Brandstores die vallen onder Adam Menswear zijn alleen in Nederland gevestigd. Verder heeft de modeketen 200 shop-in-shops in winkels en warenhuizen waaronder Bijenkorf en het eerder gefailleerde Houtbrox. De modemerken worden voorts in 3.000 winkels wereldwijd verkocht.

Het uitstel van betaling is opvallend. Eind 2015 meldde de modeketen nog schuldenvrij te zijn. Van 1999 tot 2006 was de McGregor Fashion Group genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Nadat oprichters Jeroen Schothorst en Ben Kolff het modehuis in 2006 met hulp van investeerder Marcel Boekhoorn van de beurs haalden, resteerde een schuld van 220 miljoen euro. Vorig jaar boekte de onderneming een jaaromzet van 235 miljoen euro. Winst- of verliescijfers zijn niet bekend. 

Winkeleigenaren zijn niet de enige met een blootstelling aan McGregor. Die exposure is er ook voor de eigenaren van het Amsterdamse hoofdkantoor en het Waalwijkse distributiecentrum. APF International is eigenaar van het hoofdkantoor van 4.350 m2 aan Minervahavenweg 3-5 in Amsterdam Houthavens. Delin Capital Asset Management (DCAM) kocht in 2013 voor 13 miljoen euro het destijds opgeleverde distributiecentrum van 17.320 m2 van McGregor op industrieterrein Haven Zeven in Waalwijk. Onder beide objecten lag bij afsluiting een huurcontract van vijftien jaar. 

Op 9 juni werd de kleine modeketen Cora Kemperman failliet verklaard. De keten beschikte over negen winkels, waarvan zes in Nederland en drie in België. België kreeg begin juni nog te maken met de aankondiging van de Zwitserse modeketen Charles Vögele om alle 41 filialen te sluiten. Over mogelijke winkelsluitingen in Nederland, waar het over tientallen winkels beschikt, heeft de keten zich niet uitgesproken.

Reageer op dit artikel