nieuws

Flinke groei opname logistiek vastgoed

Geen categorie

De opname van bedrijfsruimte is het afgelopen half jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 21 procent flink gegroeid. In totaal is in de eerste helft van 2016 liefst 1,4 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte opgenomen. Dit blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff. Vooral logistiek vastgoed heeft bijgedragen aan het hoge opnamecijfer.

Flinke groei opname logistiek vastgoed

Mede doordat steeds meer producten tegenwoordig online worden besteld, nemen activiteiten in logistieke centra de afgelopen jaren toe. Daarnaast hanteren logistieke dienstverleners steeds vaker een strategie waarbij vanuit een groot distributiecentrum klanten in een steeds groter gebied worden bediend.

Jeroen de Bruijn, voorzitter dagelijks bestuur DTZ Zadelhoff: ‘Deze ontwikkelingen werken de behoefte aan steeds grotere logistieke distributiecentra in de hand en aan deze behoefte kan vaak door het bestaande aanbod, vooral qua omvang maar ook qua technische eisen, niet worden voldaan. Nieuwe zogenaamde ‘build-to-suits’ – ofwel ruimte die specifiek voor een gebruiker wordt ontwikkeld – beantwoorden wel aan die vraag van logistiek dienstverleners. Hierdoor gaat een forse toename van de opname niet hand in hand met een sterk dalend aanbod.’

Doordat de bouwkosten de afgelopen jaren niet of nauwelijks zijn toegenomen, er voldoende betaalbare grond beschikbaar is en er scherpe beleggingsresultaten te realiseren zijn, kunnen huurprijzen voor nieuwbouw concurreren met bestaande bouw.

De afgelopen twee jaar werden nieuwe distributiecentra vaak in Noord-Brabant en Limburg ontwikkeld en dat is nog steeds het geval. Daarnaast worden nu ook nieuwe distributiecentra rondom Schiphol gerealiseerd en verhuurd. De grondprijzen zijn hier, vooral dicht bij de luchthaven, hoog en dat is terug te zien in de huurprijzen. De hoogste huurprijzen voor (logistieke) bedrijfsruimte worden in Nederland in de Haarlemmermeer betaald. De tophuur ligt op 110 euro per m2 per jaar.

Van de tien grootste bedrijfsruimtetransacties die in de eerste helft van 2016 zijn gerealiseerd, gaat het negen keer om een distributiecentrum en een keer om de opslag van metalen. Ook opvallend is dat het in acht van de tien gevallen nieuwbouw betreft. De twee grootste transacties (meer dan 60.000 m2) hebben in Nijmegen plaatsgevonden op het nieuwe bedrijvenpark Park15 dat direct aan de A15 ligt. ‘Vergeleken met de top 10 grootste transacties over dezelfde periode in 2015 hebben in de eerste helft van 2016 beduidend meer grotere transacties plaatsgevonden. Het is duidelijk dat de trend van steeds grotere transacties zich verder doorzet’, aldus De Bruijn.

Reageer op dit artikel