nieuws

Economisch pessimisme na Brexit-uitslag

Geen categorie

Het pessimisme over de Britse economie onder het Britse bedrijfsleven is na de Brexit-stemming verdubbeld. Goldman Sachs voorziet eind 2016 een recessie in het Verenigd Koninkrijk. De centrale bank waarschuwt voor de ‘kwetsbare’ vastgoedmarkt.

Economisch pessimisme na Brexit-uitslag

Dat blijkt uit berichtgeving van de BBC. YouGov en Centre for Economics and Business Research (CEBR) meldden een week vóór het referendum van 23 juni dat 25 procent van de Britse ondernemers  pessimistisch was over de Britse economie. In eenzelfde peiling begin juli is dat percentage bijna verdubbeld naar 49 procent, schrijft de BBC 5 juli op zijn website. De index voor investeringen daalde van 108 naar 101 punten in deze periode en de exportindex viel van 115,3 naar 99,8 punten. Een index onder de 100 betekent een krimp.

Daarnaast is het Britse consumentenvertrouwen gedaald tot het laagste niveau sinds mei 2013. CEBR spreekt van een ‘significant schokeffect’. Goldman Sachs voorziet dat de terugval in investeringen en de grote onzekerheid zullen leiden tot een recessie. ‘We verwachten dat het consumentenvertrouwen op een redelijk niveau blijft. Maar het ingezakte vertrouwen van het bedrijfsleven zal de Britse economie tegen het einde van het jaar in een recessie brengen, voorzien we.’

In het halfjaarlijkse Financial Stability Report waarschuwt de Bank of England (BoE) voor risico’s in de commerciële vastgoedsector. Een belangrijke indicatie is de halvering in de eerste drie maanden van 2016 van de ‘cruciale’ buitenlandse investeringen in onroerend goed. Ook schrijft de Britse centrale bank dat consumenten door hun hoge schulden kwetsbaar zijn voor een economische achteruitgang. Britten zijn met name hoge schulden aangegaan op de woningmarkt.

Huizenprijzen kunnen onder druk komen te staan als particuliere beleggers de markt verlaten. De BoE verwacht in de nasleep van het Brexit-referendum ook een stijging van de hypotheekrente, wat de positie van consumenten extra kwetsbaar maakt. Om al deze risico’s te verkleinen, heeft de centrale bank de kapitaaleisen voor banken op 5 juli verlaagd. Daarmee kunnen banken 150 miljard pond extra uitlenen. De Europese Commissie gaat er overigens van uit dat het VK niet voor september 2017 een officieel verzoek tot uittreding uit de EU zal doen. (MvL)

Reageer op dit artikel