nieuws

Beursgang Cushman & Wakefield op de tocht

Geen categorie

Nu beleggers en huurders terughoudend zijn op de vastgoedmarkt, dalen de commissie-inkomsten van makelaars. Door dalende beurskoersen wordt de voorgenomen beursgang van Cushman & Wakefield onzeker, althans op korte termijn, aldus de Wall Street Journal.

Cushman & Wakefield werd in 2015 overgenomen door een investeringsgroep onder aanvoering van private-equity-bedrijf TPG en vervolgens samengevoegd met DTZ (Chicago) en Cassidy Turley (Washington). Om de concurrenten bij te kunnen houden zou Cushman schulden moeten maken of een kapitaalinjectie moeten krijgen van zijn eigenaar. Het management van Cushman vindt beide alternatieven niet aantrekkelijk; het groeit liever op basis van de cashflow. De beursgang die volgens analisten eind 2016 of begin 2017 had moet plaatsvinden, staat nu op de tocht. Een beursgang was mogelijk toen de aandelen van concurrenten (CBRE, JLL, Colliers, Savills) torenhoog stonden, maar die koersen zijn nu met soms 30 procent gedaald. 

De voorgenomen Brexit heeft Cushman niet veel gedaan, zegt een woordvoerder. Zij zegt dat Cushman goed gediversifieerd is op alle grote markten in de wereld. CBRE liet eind juni in een persbericht weten dat diens omzet in het Verenigd Koninkrijk maar 10 procent uitmaakt van de totale omzet. 

In Europa is ‘gebrek aan duidelijkheid’, zegt Colin Dreyer, ceo van JLL. Hij doelt op tarieven, politiek, regelgeving, import en export, en de verplaatsing van talenten en vaardigheden. ‘Wat zullen mensen doen? Alles vertragen of wachten tot er meer duidelijkheid is?’

Makelaars en andere dienstverleners die meer op de VS gericht zijn, kunnen profiteren als beleggers zich meer tot die markt richten. ‘Hoe meer geld er naar Amerika komt, hoe beter voor ons’, zegt Barry Gosin, ceo van Newmark Grubb Knight Frank.

Reageer op dit artikel