nieuws

Amsterdam veelbelovend voor extend stay

Geen categorie

Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Dublin en Stockholm zijn de vijf meest kansrijke markten voor uitbreiding van de extended stay-sector in Europa, aldus blijkt uit onderzoek van Savilles.

Voor extented stay bestaat geen eenduidige definitie. Het verschilt per land en per gemeente welke periode met extended stay noemt. Savills houdt het op ongeveer één maand.  

Volgens Savills werd er in 2015 voor 416,5 miljoen euro geïnvesteerd in Europa’s extended stay-sector, een jaar op jaar toename van 32,9 procent. Het grootste gedeelte werd geïnvesteerd in het VK (90 procent) waar extended stay al een volwassen beleggingscategorie is, gevolgd door de relatief nieuwe markten Duitsland (7 procent), Zwitserland (2 procent) en België (1 procent).Om deze nieuwe kansrijke markten binnen de sector te identificeren, heeft het Savills research team 35 Europese steden geanalyseerd op basis van de onderstaande factoren:

1) De aanwezigheid van multinationals;

2) Voorspelde groei van de economie en werkgelegenheid;

3) Markt voor bezoekers die blijven overnachten, en de vraag/aanbod-verhouding binnen deze sector (inclusief hotels). 

De vijf genoemde steden kwamen hoog uit in de ranglijst als gevolg van  een aanzienlijke markt van zakelijke bezoekers, met een positief vooruitzicht op het gebied van economische groei en werkgelegenheid. Nog belangrijker, deze steden beschikken over een beperkte voorraad ten opzichte van het aantal bezoekers dat blijft overnachten.

‘De markten waar de vraag/aanbod-verhouding het grootst is, bieden op dit moment de beste kansen’, zegt Marie Hickey, director commercieel research bij Savills. ‘Deze vijf belangrijkste markten binnen Europa blijven uitbreidingsmogelijkheden bieden, aangezien zij het beste scoren op de eerder genoemde factoren, die op hun beurt de vraag naar extended stay accommodaties zullen stimuleren.’

Dublin en Stockholm hebben de meest beperkte voorraad met 0,08 en 0,1 eenheden per 1.000 bezoekers. Dublin is door operators, ontwikkelaars en beleggers al als een kansrijke markt aangemerkt. Eind 2018 zullen daar drie ontwikkelingen, met in totaal 273 eenheden, opgeleverd worden. Londen, in de top 10 van meest kansrijke markten volgens het onderzoek van Savills, blijft zowel een zeer liquide investeringsklimaat als de grootste markt voor uitbreidingsmogelijkheden, met bijna 1.400 units in de ontwikkelingspijplijn. De voorraad zou in de komende drie jaar met 13,3 procent kunnen stijgen. 

Reageer op dit artikel