nieuws

‘Afketsen vastgoeddeals door Brexit-clausule’

Geen categorie

Britse juristen verwachten dat een aantal Britse commerciële vastgoeddeals wordt ontbonden vanwege een Brexit-clausule en andere niet getekend zullen worden. Sommigen vrezen dat de Brexit het VK 6 procent van het bnp kost.

‘Afketsen vastgoeddeals door Brexit-clausule’

Dat blijkt uit berichtgeving in The Financial Times (FT). Advocatenkantoren Simmons & Simmons, Clifford Chance en DLA Piper verwachten een forse toename van het aantal juridische conflicten en grote onzekerheid. Andere kantoren zeggen te zijn overspoeld met vragen van verontruste cliënten. ‘Dit is een grote verandering. Cliënten willen weten welke juridische en financiële risico’s ze lopen na de Brexit. Sommige zakelijke en commerciële vastgoeddeals hebben Brexit-clausules. Andere deals zijn nog niet getekend in afwachting van de uitkomst. Een aantal transacties zal waarschijnlijk geen doorgang vinden’, aldus Guy Lougher, partner van advocatenkantoor Pinsent Masons.

Analisten vrezen uitstel of afstel van Aziatische investeringen in Londen, die vanuit het Verenigd Koninkrijk de 500 miljoen Europese consumenten willen bedienen. De duizenden financiële instellingen die Londen gebruiken als uitvalsbasis voor activiteiten in de Europese Unie beraden zich ook op hun toekomst. PwC schat dat niet-Britse banken met in totaal 115.000 werknemers een deel van hun operaties zullen overhevelen naar Frankfurt, Dublin, Parijs en Amsterdam. Sommigen verwachten een prijsval op de residentiële en commerciële vastgoedmarkt van Londen, anderen zijn daar nog niet zo zeker van.

‘Er komt nu een periode van herbezinning op de vastgoedmarkt. De komende maanden zijn cruciaal. Daarna moet blijken wat de vraag is op de kantoren- en woningmarkt’, aldus George Iacobescu, ceo van Canary Wharf Group. Genoteerde Britse woningontwikkelaars en bouwbedrijven hebben op 24 en 27 juni zo’n 30 procent van hun beurswaarde verloren. Britse woningmakelaars verwachten dat een gemiddeld huis eind dit jaar 20.000 pond minder waard is. JLL zegt tegen FT in 2017 en 2018 rekening te houden met 10 procent lagere commerciële vastgoedprijzen.

Ook al stellen Bank of England en het ministerie van Financiën de financiële markten gerust, de onzekerheid zal volgens analisten tot een recessie leiden in het Verenigd Koninkrijk. ‘Het VK zal een recessie van in totaal 6 procent van het bruto nationaal product hebben. Dat is heel slecht, vergelijkbaar met wat Italië is overkomen. Binnenkort zullen we het in het VK hebben over niet-presterende leningen op grote schaal’, zegt Davide Serra van investeringsfonds Algebris in de FT. (MvL)

Reageer op dit artikel