nieuws

Woningproductie West-Europa bijna helft onder piek

Geen categorie

De woningproductie in West-Europa ligt nog 45 procent onder de piek van 2006 en 35 procent lager dan het niveau van 2002. Toch zijn er bemoedigende tekenen van herstel.

Woningproductie West-Europa bijna helft onder piek

Dat zegt Chris Youl, global industrial analist bij vermogensbeheerder M&G, op basis van prognoses van onderzoeksbureau Euroconstruct en gesprekken met bouwbedrijven. De Europese woningbouwsector heeft het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad. De belangrijke landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje zijn respectievelijk ongeveer 40, 70 en 90 procent van hun hoogste niveaus verwijderd zijn. Zelfs met de stabilisatie en verbetering in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is de totale productie blijven dalen.

De opleving van bouwactiviteiten en het hogere winstgroeipotentieel in de sector komen volgens M&G nog niet tot uitdrukking in de aandelenkoersen. Uitgaand van deze lage basis blijkt uit de prognoses van Euroconstruct dat de West-Europese woningbouw in 2016 met 3,2 procent zal groeien en in 2017 met 2,3 procent. Naar verwachting zal de nieuwbouwactiviteit in 2016 met 6,2 procent toenemen – het snelste tempo sinds 1992 – en in 2017 afzwakken naar 4 procent. Het segment woningrenovaties zal in 2016 naar verwachting met 1,2 en in 2017 met 1,1 procent stijgen.

De kans is echter klein dat het herstel in alle landen hetzelfde verloopt. ‘Hoewel het onwaarschijnlijk is dat zich op de middellange termijn opnieuw dergelijke pieken en dalen zullen voordoen, kunnen we over 2016 voor alle kernregio’s groei verwachten, met stabilisatie in Italië. Dit is een relatief ongekende situatie die we alleen hebben gezien tijdens de eerdere piek van halverwege de jaren 2000′, aldus Youl.

Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland lopen vooralsnog voorop bij het herstel. ‘De Britse huizenmarkt is een van de best presterende in Europa, mede dankzij de invoering van de ‘Help-to-Buy Equity Loan’-regeling van de overheid in 2013.  De macro-economische indicatoren in Duitsland wijzen op een aanhoudende verbetering in de sector’, weet Youl. In Frankrijk staat het herstel nog in de kinderschoenen, maar het verbetert, ondersteund door stimuleringsregelingen voor starters (leningen tegen 0%) en investeerders (de wet-Pinel).

Diverse belangrijke economische indicatoren, zoals vertrouwen in de bouw, orderportefeuilles en hypotheekaanvragen wijzen allemaal in de richting van een bescheiden groei van de Franse woningbouw. In Zuid-Europa trekt de woningbouw aan, zij het in veel landen vanaf een zeer laag niveau. In de belangrijkste Scandinavische landen en de Benelux zal er naar verwachting een solide groei te zien zijn. ‘Ook in deze markten zijn de woningbouwambities de laatste jaren achtergebleven’, aldus Youl.

Reageer op dit artikel