nieuws

Vergrijzing nieuwste bedreiging modewinkels

Geen categorie

Mode- en schoenenwinkels moeten maatregelen nemen om meer senioren aan zich te binden. In 2030 bestaat een kwart van de bevolking uit 65-plussers tegen 18 procent nu.

Dat concludeert ING in een op 27 juni gepubliceerd sectoronderzoek. ING noemt de vergrijzing een potentiële bedreiging voor retailers in met name de mode- en schoenenbranche. Deze sectoren zijn extra kwetsbaar door de financiële en economische crisis en de opkomst van webwinkels. Eind 2015 lag de omzet van schoenen- en kledingwinkels ruim 16 procent lager dan in topjaar 2007.

Ouderen geven veel minder uit aan kleding en schoenen dan de gemiddelde consument. Nu is het aandeel 65-plussers 18 procent. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is in 2020 zo’n 20 procent van de bevolking ouder dan 65 jaar en in 2030 zelfs 25 procent. ING adviseert winkeliers de senioren voor zich te winnen om een mogelijk omzetverlies te voorkomen.

Winkels kunnen onder meer hun assortiment aanpassen, maar ook de winkels zelf veranderen om ouderen meer aan te spreken. Zo kunnen andere verlichting, andere muziek, duidelijkere labels, ruimere paskamers, ouder personeel en meer zitjes om te rusten het verschil maken. Ook een ophaaldienst voor retourzendingen wordt door veel ouderen gewaardeerd, betoogt ING-sectorspecialist Dirk Mulder. (MvL)

 

Reageer op dit artikel