nieuws

Symposium exploitatie van kerkgebouwen

Geen categorie

De Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen (VBMK) organiseert op donderdagmiddag 7 juli in de Grote Kerk Enschede in samenwerking met de Agenda Toekomst Religieus Erfgoed (ATRE) het symposium ‘Samen sterk: inventief ondernemen’. Thema is het aangaan van partnerschappen en het leggen van verbindingen bij het professioneel beheer van kerkgebouwen.

Aan de hand van verschillende voorbeelden van kerkgebouwen met meervoudig gebruik biedt dit symposium eigenaren en beheerders inzicht in en handvatten bij het succesvol exploiteren van een kerkgebouw.
Onderlinge samenwerkingsverbanden staan in het symposium centraal. Wat zijn bijvoorbeeld de ervaringen met een organisatorisch partnerschap tussen een museum en een kerk? Of tussen een cultureel centrum en een kerk? Zo wordt de exploitatie van de Grote Kerk Enschede uitbesteed aan het Wilminktheater. Ook de inzet van marketing en communicatie speelt een belangrijke rol bij de exploitatie van een kerkgebouw. De Noorderkerk in Ede bijvoorbeeld wordt sinds 2013 door Eskes
Media en internetbedrijf DagjeWeg.nl geëxploiteerd als Edesche Concertzaal. Het belang van draagvlak mag in dit verband niet worden onderschat. Door de directe omgeving te betrekken bij de instandhouding van het kerkgebouw fungeren ook buurtbewoners als actieve partner. De Sint Ludgerkerk in het Groningse Garnwerd bijvoorbeeld start deze zomer met een educatief project waarbij de kerk samenwerkt met de plaatselijke basisschool.
Over de exploitatiemogelijkheden van deze en andere kerkgebouwen vertellen eigenaren en andere betrokkenen op dit gratis symposium.

Reageer op dit artikel