nieuws

Snelle groei van mega-distributiecentra

Geen categorie

Sinds 2013 zijn er 28 nieuwe grootschalige distributiecentra in Nederland gevestigd. Noord-Brabant heeft een marktaandeel van 46 procent bij deze ‘big boxes’, waarbij de regio Tilburg-Waalwijk de nationale koploper is.

Snelle groei van mega-distributiecentra

Dat blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International, dat tijdens de Provada is gepresenteerd.  Deze zogenaamde XXL-distributiecentra ( meer dan 40.000 m2) hebben in totaal 2,0 miljoen vierkante meter in gebruik genomen of zijn in aanbouw. Zij bieden werkgelegenheid aan ruim 10.000 mensen.

XXL-distributiecentra worden gerealiseerd door retailers/on-line shops (bijvoorbeeld Primark, Action, Lidl, Bol.com), producenten/brand owners (bijvoorbeeld Tesla, Michael Kors) en logistieke dienstverleners (zoals Rhenus, DB Schenker, Arvato). ‘Een belangrijke drijfveer zijn schaalvoordelen, zodat de nieuwste technologie kan worden gebruikt, personeel efficiënt ingezet en leveringen gecombineerd. Bij zowel de ‘traditionele’ winkelketens met groeiende internetverkopen als bij de pure on-line warehousing is meer ruimte nodig om voldoende voorraad te hebben van een groot assortiment producten en om alle bestellingen individueel te verpakken. Veel ruimte is ook nodig om artikelen die consumenten terugsturen uit te pakken, te inspecteren en weer klaar te maken voor verzending, aldus drs. René Buck, directeur Buck Consultants International.

De corridor Rotterdam – Brabant – Limburg is favoriet voor XXL-distributiecentra. Maurice Kuipers, senior adviseur bij Buck Consultants International: ‘Noord-Brabant doet het met een marktaandeel van 46 procent het beste, gevolgd door Limburg met 25 procent en Zuid-Holland met 18 procent. De regio Tilburg-Waalwijk is de nationale koploper.’

De adviseurs van Buck Consultants International verwachten een verdere groei van XXL-distributiecentra. ‘We zitten halverwege dit jaar met 11 nieuwe aangekondigde XXL dc’s al op bijna het dubbele van 2014. Uitdaging wordt de komende tijd om in de favoriete regio’s voldoende grote kavels op bedrijventerreinen beschikbaar te hebben.’

 

 

 

Reageer op dit artikel