nieuws

‘Schaf verhuurdersheffing af’

Geen categorie

Schaf de verhuurdersheffing af en verlaag de liberalisatiegrens tot de bovenste aftoppingsgrens voor de huurgrens.

‘Schaf verhuurdersheffing af’

Dat advies krijgt minister Blok (Wonen) van Vastgoed Belang op basis van de evaluatie verhuurdersheffing door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). ‘De heffing heeft geleid tot sterk teruglopende productie van sociale huurwoningen door woningcorporaties. Er wordt bezuinigd op onderhoud. Dat gaf economische verstoring’, betoogt Vastgoed Belang met de RUG-publicatie in de hand.

Namens private beleggers bood Vastgoed Belang de minister in januari 2013 aan in twee jaar tijd te zorgen voor 40.000 extra woningen. Voor de ene helft door nieuwbouw van middeldure huurwoningen, voor de andere helft door overname van 20.000 geliberaliseerde huurwoningen van corporaties. Corporaties zouden dan de financiële ruimte krijgen om 20.000 sociale huurwoningen te bouwen. Goed voor 56.000 manjaar werk in de bouw en nog eens 7.500 in aanverwante sectoren zoals tuinaanleg en woninginrichting. De lobbyisten van Vastgoed Belang rekenden aan het departement belastingopbrengsten en besparingen voor van 3 miljard euro.

‘Het heeft niet zo mogen zijn’, constateert de belangenorganisatie nu. Maar: ‘Private investeerders zijn bereid het plan alsnog op te pakken. Voorwaarden: afschaffen van de verhuurderheffing en verlaging van de liberalisatiegrens tot de bovenste aftoppingsgrens voor de huurtoeslag. Zal het volgende kabinet wel willen luisteren?’

Reageer op dit artikel