nieuws

‘Ruimtetekort dreigt voor nieuwe distributiecentra’

Geen categorie

‘Het aantal distributiecentra in Nederland neemt zo snel toe dat er mogelijk snel een tekort aan ruimte ontstaat om aan alle nieuwe vraag te voldoen.’ Dat zegt René Buck, directeur van Buck Consultants International tijdens het Vastgoedmarkt Ontbijtnieuws op de beurs Provada 2016 in Amsterdam RAI.

‘Je moet er van uit gaan dat het vijf tot zeven jaar duurt voordat een plan voor een nieuw distributiecentrum gerealiseerd kan worden. Je moet vooruit kijken en dan zie je dat de geschikte ruimtes voor een distributiecentrum snel opraken.’
Buck presenteerde eerder op Provada 2016 een onderzoek waaruit al bleek hoe snel dit gaat. Sinds 2013 zijn er 28 nieuwe grootschalige distributiecentra in Nederland gevestigd. Noord-Brabant heeft een marktaandeel van 46 procent bij deze ‘big boxes’, waarbij de regio Tilburg-Waalwijk de nationale koploper is. Deze zogenaamde XXL-distributiecentra (meer dan 40.000 m2) hebben in totaal 2,0 miljoen vierkante meter in gebruik genomen of zijn in aanbouw. Zij bieden werkgelegenheid aan ruim 10.000 mensen.

Maartje Luisman, directeur SVP Architectuur en Stedenbouw en vice-voorzitter BNA kwam tijdens het eerder genoemde Vastgoedmarkt Ontbijtnieuws meteen met een mogelijke oplossing. ´Er zijn veel gebouwen die moeilijk aan een nieuwe huurder kunnen komen. Als je gebouwen samenvoegt en dan gezamenlijk transformeert naar een nieuw XXL-distributiecentrum, kun je ruimte benutten die anders toch niet werd gebruikt. Slopen en opnieuw bouwen kan natuurlijk ook.´
Buck vond de oplossing interessant, maar benoemde ook de haken en ogen die daaraan vast zitten. ‘Als je een kluster gebouwen hebt waar je zes eigenaren moet uitkopen, wordt het een ingewikkeld verhaal. Als je een bedrijventerrein hebt waar maar een of twee eigenaren een rol spelen, zou het inderdaad een goede oplossing kunnen zijn,’ aldus Buck.

Reageer op dit artikel