nieuws

Rotterdamse gebiedsontwikkeling Hart van Zuid van start

Geen categorie

In de omvangrijke gebiedsontwikkeling Hart van Zuid in Rotterdam is de bouw officieel gestart. Het gebied rondom het Zuidplein en Ahoy transformeert tot een veelzijdig gebied waarin cultuur en sport, winkelen en horeca, congres- en hotelfaciliteiten op een toegankelijke manier samenkomen. De totale omvang van deze gebiedsontwikkeling bedraagt circa € 200 miljoen.

Rotterdamse gebiedsontwikkeling Hart van Zuid van start

De eerste bouwprojecten die worden uitgevoerd zijn de transformatie van voormalig deelgemeentekantoor Rotterdam Charlois tot een nieuw 50-meter zwembad en de uitbreiding van het Hoornbeeck College. Hart van Zuid is, samen met Rotterdam Central District en Stadshavens, een van de grootste gebiedsontwikkelingen van de stad Rotterdam. 

Tijdens de meerjarige gebiedsontwikkeling ondergaat Ahoy een ingrijpende renovatie en een forse uitbreiding met een internationaal congrescentrum en een muziekhal. Op het Ahoy terrein is daarnaast ruimte voor een viersterren hotel en een bioscoop. De Gooilandsingel wordt de verbindende, autoluwe schakel van Hart van Zuid. Aan deze centrale as verrijst een kunstenpand ‘Pand Z’ met bibliotheek en theater. Daarnaast wordt in het gebied het winkelprogramma beter toegankelijk door een betere aansluiting op de Gooilandsingel en is uitbreiding van het winkelprogramma mogelijk. Het nieuwe vijftig meter zwembad wordt ingepast in het voormalige deelgemeentekantoor. Bovendien krijgt het gebied veel betere en gebruiksvriendelijkere verbindingen; zo wordt het OV-knooppunt van metro en bus vernieuwd. De totale omvang van deze gebiedsontwikkeling bedraagt circa € 200 miljoen. 

Langjarig partnerschap 
Met de gebiedsontwikkeling wil de gemeente Rotterdam het gebied rondom het Zuidplein en Ahoy ontwikkelen tot een volwaardig centrum voor Rotterdam Zuid. Het gebied wordt aantrekkelijker, toekomstbestendig en beter toegankelijk gemaakt voor bewoners, bezoekers, ondernemers, culturele en maatschappelijke organisaties. De eerste plannen voor de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid zijn in 2013 gemaakt en verder uitgewerkt door Ballast Nedam; sinds april 2016 is Heijmans betrokken en hebben de partners een gelijk aandeel in de ontwikkeling.

Ballast Nedam en Heijmans hebben de mogelijkheid om in het gebied een aanvullend programma te ontwikkelen. Dit alles is verwerkt in de (in 2015 vastgestelde) Structuurvisie Hart van Zuid, die is opgesteld met inbreng van bewoners en ondernemers. Ballast Nedam en Heijmans blijven via onderhoud en beheer van een deel van de gebouwen en het openbaar gebied tot na 2040 bij het gebied betrokken.

Reageer op dit artikel