nieuws

Provada trekt ruim 10.000 bezoekers op dag 2

Geen categorie

De tweede dag van de Provada heeft een nieuw bezoekersrecord opgeleverd. De vastgoedbeurs trok 8 juni 10.570 bezoekers.

Dit recordaantal bezoekers bewijst volgens commercieel directeur Peter Schreuter dat de Nederlandse vastgoedsector springlevend is. ‘Een luxeprobleem is hooguit dat we tegen de grenzen van onze capaciteit aan lopen’, aldus Schreuter. De bezoekers kozenvoor gezellige ontmoetingen op de beursvloer, maar zeker ook voor de vele tientallen debatten, lezingen en andere bijeenkomsten. De eerste dag trok 6.627 bezoekers.

In de drie reusachtige beurshallen van Amsterdam RAI viel de hele dag door veel te halen voor vastgoedprofessionals over de volle breedte van het vakgebied. Zo werden in de Provada Arena rond het middaguur de degens gekruist omtrent huisvesting voor senioren. Alleen voor een intensieve zorgvraag zijn nog instellingen beschikbaar, de rest wordt geacht zo lang mogelijk thuis te wonen. Hoe dat thuis eruitziet, is voor de meeste vastgoedpartijen nog de grote vraag. Kleinschalig en flexibel, luidt het devies.

Heel actueel en nieuw voor Provada was een debat over de huisvesting van vluchtelingen. Er werd gezocht naar oplossingen die ook andere stedelijke problemen vooruithelpen, zoals de revitalisering van zwakke wijken. Bij asielzoekerscentra in Nederland is al een strop ontstaan van 16.000 woningzoekenden. Een serieus probleem, maar relatief als je bedenkt dat een stad als Hamburg maar liefst 30.000 vluchtelingen opvangt. In breder perspectief gaat het hier over wereldwijde massamigratie naar steden. Die zullen antwoorden moeten vinden in verdichting, niet alleen in binnensteden maar juist in relatief dunbevolkte Vinex-wijken

Niet zo nieuw, maar zeker ook prangend is de hardnekkige vraag naar huurwoningen in het middensegment. Daarover trad dagvoorzitter Tom van ’t Hek met deskundigen in gesprek in Provada Forum 2. Zo’n 1,6 miljoen huishoudens vallen tussen wal en schip: Ze kunnen geen hypotheek krijgen, maar komen ook niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Voor die groep zijn slechts 400.000 huurwoningen beschikbaar in de vrije sector. Waarom repareert de vrije markt dat gat niet? Het rendement is vaak niet interessant genoeg voor beleggers, gemeenten voeren geen duidelijk beleid en corporaties houden hun duurste woningen vast.

Het panel denkt er evenwel uit te komen door een ‘dwingender samenspel van belanghebbenden’. Om verduurzaming van de vastgoedsector een extra duwtje in de rug te geven, is de Green Leader Award in het leven geroepen. Uit een lijst genomineerden verkoos het publiek Onno Dwars van VolkerWessels Vastgoed tot Green Leader 2016. Initiatiefnemer DGBC: ‘Beslissers die lef en persoonlijk leiderschap tonen, kunnen met hun nieuwe, verfrissende inzichten het verschil maken en zodoende een krachtige impuls geven aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving.’ 

 

Reageer op dit artikel