nieuws

Permanente bewoning mogelijk in recreatiewoning

Geen categorie

Gemeenten mogen vakantiewoningen bestemmen naar permanente woningen, mits er een aantoonbare woningbehoefte is. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Permanente bewoning mogelijk in recreatiewoning

De Raad van State deed deze uitspraak in een zaak tussen de gemeente Zundert en omwonenden. Zundert was van zins vakantiewoningen geschikt te maken voor permanente bewoning, maar omwonenden tekenden bezwaar aan. Het hoogste rechtscollege heeft bepaald dat Zundert haar bestemmingsplan mag wijzigen naar permanente bewoning, mits Zundert kan aantonen dat er behoefte is aan meer woningen. De Brabantse gemeente slaagde daarin door duidelijk te maken dat de woningen nodig zijn voor arbeidsmigranten.

De uitspraak is een uitbreiding van de al in 2003 versoepelde wetgeving. Destijds bepaalde het toenmalige kabinet dat gemeenten zelf mochten bepalen of eigenaren van een recreatiewoning er permanent mogen verblijven. Dat gold alleen voor mensen die al voor 31 oktober 2003 in een recreatiewoning woonden. Mocht deze eigenaar de woning echter verkopen, ging dit recht op permanente bewoning niet over op de nieuwe eigenaar.

Reageer op dit artikel