nieuws

Optimisme hoteliers viert weer hoogtij

Geen categorie

Ruim driekwart van de hoteliers verwacht in 2016 een hogere omzet te behalen dan in 2015. Daarmee ligt het sentiment op het hoogste niveau sinds 2011.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Horwath HTL, dat op 6 juni is gepresenteerd. Het sentiment in de Nederlandse hotellerie is gestegen van +45 in 2015 tot +49 in 2016. Het niveau van 2011, toen het sentiment op +51 lag, is hiermee bijna geëvenaard. Het sentiment is sinds het laatste dieptepunt van +6 in 2013 continu gestegen. Het laagste sentiment werd gemeten tijdens het hoogtepunt van de hotelcrisis in 2009, met een negatieve score van -36.

Uit het onderzoek blijkt dat het herstel van de hotelmarkt naar verwachting definitief doorzet. Gevraagd naar de omzetverwachtingen voor 2016 geeft 84 procent aan een omzetstijging te verwachten, terwijl 21 procent een stabiele omzet verwacht en slechts 5 procent rekening houdt met een daling. De omzetstijging wordt behaald doordat meer hotelgasten verblijven, en doordat zij een hogere prijs betalen. Van de ondervraagde hoteliers verwacht 63 procent een hogere bezettingsgraad te behalen en 75 procent dat de gemiddelde kamerprijzen hoger uit zullen vallen.

Dit jaar verwacht 57 procent van de hoteliers dat nieuwe hotelbouwplannen een drukkend effect op de resultaten zullen hebben, terwijl dit in 2015 nog 70 procent was. De angst voor nieuwe hotelontwikkelingen is mogelijk afgenomen, doordat nieuw hotelaanbod snel door de markt blijkt te worden opgenomen. Bovendien geldt dat verschillende gemeenten restricties stellen aan nieuwe hotelontwikkelingen, zoals blijkt uit de gedeeltelijke ‘hotelstop’ in Amsterdam.

Opvallend vindt Horwath HTL het optimisme over het congressegment, dat na jaren achteruitgang in 2016 is toegenomen. Anno 2016 verwacht 50 procent van de hoteliers dat de vraag in het congressegment zal toenemen, terwijl 45 procent een stabilisatie verwacht en 5 procent rekening houdt met een daling. Ook voor het zakelijk individueel segment geldt dat er veel meer hoteliers zijn die hier een stijging verwachten (48 procent) dan een daling (8 procent). 

Reageer op dit artikel