nieuws

Opinie: Brexit of Bremain en het mogelijke domino-effect

Geen categorie

Het is bijna zover: 23 juni. Een op zichzelf nietszeggende datum ware het niet dat we nu al weten dat er op deze dag geschiedenis geschreven wordt. De Britten gaan kiezen: wordt het Brexit of Bremain?

Ondanks de valide argumenten van beide kampen om voor of juist tegen uittreding uit de EU te stemmen, ligt het zwaartepunt van de discussie al lang niet meer op economisch gebied maar is het een politiek vraagstuk geworden. In heel Europa zijn er politieke partijen die zich verzetten tegen ‘de macht van Europa’. In Nederland zijn dat de PVV en de SP en in het Verenigd Koninkrijk is dat de UKIP. Dit politieke populisme lijkt de drijfveer te zijn achter het opkomende referendum. Dit maakt het denkbaar, volgens verschillende bronnen in het Verenigd Koninkrijk, dat een eventuele Brexit leidt tot een domino-effect in Europa. De anti-Europalobby van de PVV doet het immers ook goed in de peilingen, terwijl ook in Frankrijk, Spanje en Polen een groeiende groep in opstand lijkt te komen tegen Europa.

Hoewel vastgoedpartijen na de aankondiging van het referendum hun marktactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk en in continentaal Europa teruggeschroefd lijken te hebben vanwege de onzekerheid, is de parallel tussen de gevoerde politiek en de vastgoedwereld groter dan we misschien denken. Juist door het politieke populisme komt de mens centraler te staan in de politiek en dat zal leiden tot polarisatie in het bestaande politieke landschap. Een betere parallel naar de huidige retail- en kantorenmarkt, waar polarisatie de boventoon voert, bestaat er toch bijna niet?

Uiteindelijk zal de common sense overwinnen in zowel de politiek als de vastgoedwereld. Binnen de retail- en kantorenmarkt wordt dit steeds beter zichtbaar, terwijl donderdag zal blijken dat ook de Britten voor zekerheid kiezen door voor de Bremain te stemmen.

 

Michiel Boonen

Senior researcher Cushman & Wakefield

Reageer op dit artikel