nieuws

Ondanks vastgoedwinst hoopt Frankfurt op ‘Bremain’

Geen categorie

Hoewel een Brexit Frankfurt 20.000 banen en een extra kantorenvraag van 400.000 m2 kan opleveren, hopen vastgoedanalisten in het Duitse financiële centrum dat het Verenigd Koninkrijk in de EU blijft.

Ondanks vastgoedwinst hoopt Frankfurt op ‘Bremain’
Frankfurt

Dat heeft Vastgoedmarkt vernomen op reportage in Frankfurt. Op 23 juni bepalen de Britse kiezers of het VK lid blijft van de Europese Unie. In geval van een Brexit zullen de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank eisen dat de duizenden financiële instellingen met ruim 315.000 financiële werknemers in Londen een deel van hun activiteiten in een EU-land moet voortzetten. Algemeen wordt aangenomen dat de vastgoedmarkt van Frankfurt am Main het meeste zal profiteren van een Brexit.

Met 215 banken en dertig andere financiële hoofdkantoren en ruim 70.000 financiële werknemers geldt Frankfurt (zonder Londen) als het financiële centrum van de EU. Deutsche Bank heeft al gezegd zijn Londense kantoor met 9.000 medewerkers naar Frankfurt te verplaatsen. Ook Goldman Sachs, ’s werelds grootste zakenbank, stelt zijn Europese hoofdkantoor met 6.000 werknemers naar Frankfurt te verhuizen in geval van een Brexit.

Frankfurt Main Finance, de bankenbelangenorganisatie, stelt dat Frankfurt zeker zou profiteren van een Brexit. Een flink aantal financiële spelers heeft zich er zelfs al op voorbereid, heeft directeur Hubertus Vaeth laten weten. Carsten Ape, head of Agency CBRE Germany, heeft dezelfde verhalen gehoord. ‘Iedereen denkt dat banken een geheim plan hebben om eventueel naar Frankfurt te verhuizen. Maar in de markt wordt daar niet openlijk over gesproken’, zegt Ape tegen Vastgoedmarkt. Een Brexit zou volgens hem wel ‘een game changer’ zijn. ‘Frankfurt gaat daar ongetwijfeld van profiteren. Een Brexit kan mogelijk 10.000 tot 20.000 banen en een extra kantorenvraag van 400.000 m2 opleveren.’

De Brexit-angst heeft woningontwikkelaar Zabel Property al in de kaart gespeeld. ‘Voor veel van onze klanten was dat reden om een appartement in ons Frankfurt-project Grand Tower te kopen. Vooral investeerders uit het Midden-Oosten ruilen Londen in voor Frankfurt en ook Berlijn. Voor anderen is het zeepbelkarakter van de Londense huizenmarkt een reden om zich op Duitsland te richten’, aldus oprichter Thomas Zabel.

Ondanks de verwachte vastgoedwinst voor Frankfurt, hopen de vastgoedprofessionals dat het VK in de EU blijft. ‘Het profijt op de korte termijn weegt niet op tegen de gevaren op de middellange termijn, waarin een instabiele EU een speelbal kan worden van types als Erdogan en Poetin. En laten we wel wezen. Frankfurt is geen volwaardige concurrent van Londen. De grote spelers zullen hun hoofdkantoor niet naar Frankfurt verplaatsen. Wij zijn een Europese financiële hub, terwijl Londen het mondiale financiële hart is’, aldus het CBRE-hoofd.

Reageer op dit artikel