nieuws

OM eist forse celstraffen tegen Centurion Vastgoed-bestuur

Geen categorie

Het Functioneel Parket heeft voor de rechtbank Overijssel in Almelo tot 4,5 jaar gevangenisstraf geëist in de vastgoedbeleggingsfraude zaak rond Centurion Vastgoed.

Dat schrijft het Openbaar Ministerie in een persbericht. De drie ex-bestuurders van het eerder gefailleerde Centurion Vastgoed hebben grootscheepse oplichtings- faillissementsfraude en witwasdelicten gepleegd, stelde de officier van justitie 21 juni in Almelo. ‘Zij hebben in een periode van vier jaar op gewiekste en overtuigende wijze ruim 650 personen in binnen- en buitenland bewogen tot de inleg van geldbedragen van in totaal ruim 21 miljoen euro in één of meer beleggingsproducten.

De beleggingsproducten – luxe vakantiewoningen in het Midden-Amerikaanse Costa Rica – werden door middel van gelikte verkoopbrochures en persoonlijk relatiebeheer gepresenteerd. Het ging volgens justitie om een piramidespel. De winstbedragen die de verdachten aan de beleggers presenteerden betroffen, anders dan zij deden voorkomen, geen daadwerkelijk met bedrijfsactiviteiten gemaakte winsten, maar inleggelden van latere beleggers.

De eerste verdachte hoorde een gevangenisstraf van 4,5 jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar, evenals een bestuursverbod voor vijf jaar tegen zich eisen. Tegen de tweede verdachte eiste de officier vier jaar gevangenisstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar en een bestuursverbod voor vijf jaar. De derde verdachte moet wat het OM betreft 3,5 jaar in de cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.

Reageer op dit artikel