nieuws

‘OM bang voor zakenbanken in Vestia-rechtszaak’

Geen categorie

Het Openbaar Ministerie heeft tijdens de eerste regiezitting van de Vestia-fraudezaak in Rotterdam een deel van de aanklacht ingetrokken. Op deze manier voorkomt het OM dat zakenbankiers uit de Londense City bij de strafzaak betrokken raken.

Dat stelt de advocaat van Arjan Greeven, die als intermediair tussen Vestia-kasbeheerder Marcel de Vries en de zakenbanken in Londen onder meer terecht staat voor witwassen. Volgens Greeven hebben deze banken honderden miljoenen euro’s verdiend aan de 21 miljard euro aan derivatencontracten die Vestia in totaal afsloot. Greeven en De Vries ontvingen zo’n 20 miljoen euro aan commissies van zakenbanken als Deutsche Bank, BNP Parisbas en Credit Lyonnais.

Greeven meldde zich naar eigen zeggen al in 2012 als klokkenluider bij Justitie. Volgens hem zijn de banken hoofdschuldig voor het bijna-faillissement van Vestia en de 2 miljard euro kostende reddingsoperatie. Omdat de banken erop aandrongen de commissiebetalingen buiten de contracten met Vestia te laten, moet het OM ook hen vervolgen of op zijn minst verhoren, aldus de advocaat van Greeven. Het OM heeft deze aanklacht echter ingetrokken. Op deze manier hoeven de bankiers niet te worden verhoord. De verdediging stelt dat het OM de banken niet durft aan te pakken. In reactie daarop zegt het OM dat een dergelijke stap teveel tijd en geld zou kosten.

Reageer op dit artikel