nieuws

Nederland favoriet voor hoofdkantoren na Brexit

Geen categorie

Bij een Brexit overweegt een aanzienlijk aantal Europese hoofdkantoren van Amerikaanse bedrijven het Verenigd Koninkrijk te verlaten. Nederland is het favoriete alternatief .

Nederland favoriet voor hoofdkantoren na Brexit

Dat blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International onder in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Europese hoofdkantoren van Amerikaanse bedrijven. Donderdag 23 juni spreken de Britse kiezers zich in een referendum uit over de vraag of ze willen blijven of vertrekken (Brexit) uit de EU. 

Een derde van de geïnterviewde bedrijven zal bij een Brexit heroverwegen of de coördinatie van de Europese activiteiten vanuit het Verenigd Koninkrijk zal blijven gebeuren. Eén op de acht bedrijven geeft in het onderzoek van Buck Consultants nu al aan bij een Brexit waarschijnlijk het Europese hoofdkantoor te verplaatsen.

Bij een verplaatsing van het Europese hoofdkantoor is Nederland favoriet (genoemd door 61 procent), gevolgd door Ierland (45 procent) en Zwitserland (45 procent) bij de keuze van de top 3 landen.

Het onderzoek is de afgelopen weken uitgevoerd onder in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Europese hoofdkantoren van Amerikaanse bedrijven. Aan het onderzoek nam een breed scala van zulke Europese hoofdkantoren deel: van farmaceutische bedrijven en zakelijke dienstverleners tot logistieke bedrijven en financiële instellingen. Buck Consultants International is een economisch-, lokatie- en vastgoedadviesbureau dat bedrijven wereldwijd adviseert bij locatiekeuzes voor een nieuw (hoofd)kantoor, fabriek, distributiecentrum of R&D centrum. Het bedrijf heeft honderden Amerikaanse, Aziatische en Europese bedrijven ondersteund bij dit soort locatiekeuzeprocessen.

‘De resultaten laten zien dat bedrijven onrustig zijn over de uitslag van het referendum. Het aantal bedrijven dat zegt bij een Brexit zijn Europese hoofdkantoor zeker in het Verenigd Koninkrijk te houden, is relatief beperkt. Dat één op de acht bedrijven nu al aangeeft zijn Europese hoofdkantoor waarschijnlijk te verplaatsen bij een Brexit geeft aan hoe belangrijk voor bedrijven de uitslag van het referendum is’, aldus René Buck, directeur van Buck Consultants International. 

Het onderzoek bevestigt ook dat Nederland een toplocatie is voor Europese hoofdkantoren van multinationals, of de Brexit nu wel of niet doorgaat. ‘De gunstige ligging, Schiphol, de hoogopgeleide en meertalige beroepsbevolking, het aantrekkelijke woon- en leefklimaat voor expats en, last but not least, het gunstige belastingklimaat, zijn de troeven van Nederland’, aldus Buck.

Reageer op dit artikel