nieuws

Meerderheid corporaties zet leegstandsbeheer in

Geen categorie

De tekorten op de woningmarkt en de druk om meer woningen te realiseren zorgt ervoor dat woningcorporaties meer dan ooit kiezen voor leegstandsbeheer. Bijna 60 procent maakt inmiddels gebruik van de diensten van leegstandsbeheerders.

Corporaties vergroten daarmee hun beschikbare wooncapaciteit, voorkomen oneigenlijk gebruik zoals kraken en vergroten de leefbaarheid in wijken. Dit blijkt uit onderzoek van CorporatieNL en Totaal Leegstandsbeheer onder 67 van de ruim 350 corporaties.

Minister Blok riep corporaties onlangs op 250.000 nieuwe huurwoningen te bouwen om de tekorten op de sociale huurmarkt te verkleinen. Omdat bouwen een lang proces is zetten corporaties steeds vaker tijdelijke instrumenten in zoals leegstandsbeheer. Naast de communicatie met huurders (50%) nemen leegstandsbeheerders regelmatig ook andere taken zoals leefbaarheid en het totale beheer (45%) uit handen van de corporatie. Daarbij ontvangt 72 procent  van de corporaties een vergoeding voor haar anders niet bezette woningen. Dat zijn extra inkomsten die ter beschikking komen voor de uitvoering van kerntaken.

De afgelopen jaren hebben leegstandsbeheerder een kwaliteitsslag doorgemaakt. Zo is er inmiddels een kwaliteitskeurmerk dat onder leiding van algemeen directeur van Platform 31 en oud-wethouder van Rotterdam Hamit Karakus is gelanceerd. Aangesloten organisaties stellen mede hierdoor samen met corporaties ook extra eisen aan tijdelijke huurders. De helft stelt inkomenseisen naast eisen op het gebied van bewoning (45 procent), gezinssamenstelling (31 procent) en het leveren van tegenprestaties door tijdelijke huurders (10 procent).

Reageer op dit artikel