nieuws

Meer rechtshulp bij aantrekkende woningmarkt

Geen categorie

Juridisch en financieel dienstverlener DAS ziet in Nederland over de eerste vijf maanden van 2016 ten opzichte van dezelfde periode in 2015 27 procent meer geschillen bij aan- en verkoop van huizen. Kopers nemen meer risico’s.

DAS noteerde 3 procent meer geschillen in consumentenaankopen terwijl over de eerste vijf maanden in 2015 ten opzichte van dezelfde periode in 2014 nog een daling van 2 procent werd genoteerd. Het aantal arbeidsgeschillen stabiliseert (0,2 procent lager) terwijl over de eerste vijf maanden in 2015 en 2014 de daling respectievelijk 4,7 procent en 4,5 procent bedroeg.

Er worden aanzienlijk meer zaken gemeld waarbij een woning is gekocht zonder ontbindende voorwaarden of zonder onderzoek naar verborgen gebreken. Ook komt het vaker voor dat er te laat een beroep wordt gedaan op de ontbindende voorwaarden in verband met het niet verkrijgen van een financiering. Verder zijn er regelmatig zaken waarbij blijkt dat de verplichte waarborgsom of bankgarantie van 10 procent van de koopsom niet is gestort. Het risico bestaat dat de huizenkoper achterblijft met een aanzienlijke boete, of zelfs op straat komt te staan als de eigen woning al verkocht is.

Reageer op dit artikel