nieuws

Meer jonge gezinnen weg uit G4

Geen categorie

In 2014 en 2015 verlieten vooral meer jonge gezinnen de vier grote steden dan in de vijf jaren daarvoor. Het aantal gezinnen met jonge kinderen in de vier grote steden nam desondanks toe, doordat er ook veel twintigers en dertigers wonen die een kind kregen.

Dat meldt het CBS. Voornamelijk gezinnen met kinderen onder de vier jaar verruilden de stad voor een kleinere gemeente. Zodra kinderen naar de basisschool gaan neemt de ruimtelijke mobiliteit van gezinnen sterk af. Ook dertigers met een partner maar zonder kinderen verlaten de grote steden weer meer dan voor de crisis. Vooral Amsterdam ziet de laatste jaren meer jonge gezinnen vertrekken. Vorig jaar verhuisde ruim 10 procent van de Amsterdamse gezinnen met kinderen tot vier jaar naar een andere gemeente. In 2012 was dat nog geen 6 procent.

Ook Rotterdam, Den Haag en Utrecht zagen in 2015 meer jonge gezinnen uit de stad vertrekken dan in de jaren ervoor, maar de toename is vooral in Rotterdam en Den Haag minder sterk dan in Amsterdam. Jonge gezinnen die wegtrekken uit de grote steden hebben vaak een hoog inkomen. Van de jonge gezinnen in de grote steden die tot de hoogste inkomensgroep behoorden, vertrok ruim 12 procent naar een andere gemeente. Van de jonge gezinnen uit de laagste inkomensgroepen verhuisde bijna 4 procent uit de grote steden.

De meeste gezinnen met jonge kinderen die de grote stad verlaten, vestigen zich in een van de omliggende gemeenten. Zo ging 10 procent van de ruim 2.000 Amsterdamse jonge gezinnen die in 2015 verhuisden naar Amstelveen en 9 procent naar Haarlem. Ook Het Gooi, Zaanstad en de gemeente Haarlemmermeer zijn in trek. Ruim 4 procent ging in Almere wonen. Dat is aanzienlijk minder dan in voorgaande jaren. Eind jaren negentig vestigde nog bijna 20 procent van de vertrekkende Amsterdamse jonge gezinnen zich in Almere.

Amsterdamse gezinnen met hogere inkomens gaan vaker in Amstelveen, Haarlem en gemeenten in het Gooi wonen, terwijl gezinnen met lagere inkomens vaker naar Zaanstad en Almere gaan. Ondanks het wegtrekken van voornamelijk gezinnen uit de stad, blijft het aantal gezinnen met kinderen in de vier grote steden stijgen. Gemeten vanaf 2008 (=100) is het aantal gezinnen met kinderen medio 2016 in Utrecht toegenomen tot 121,1 procent, in Amsterdam tot 114 procent, in Den Haag tot 112,1 procent en Rotterdam 104,1 procent. Landelijk is het aantal gezinnen juist (licht) gedaald naar 97,7 procent.

Reageer op dit artikel