nieuws

Lage rente stuwt huizenprijzen 4 procent omhoog

Geen categorie

Dankzij de historisch lage hypotheekrente liggen de huizenprijzen op koers voor een prijsstijging dit jaar van 4 procent. Dat schrijft ING Economisch Bureau in een groeiraming.

Het herstel van de huizenmarkt gaat onverminderd door, aldus de ING-economen. In de eerste vier maanden wisselden ruim 20 procent meer huizen van eigenaar dan een jaar eerder. Als dit tempo aanhoudt, komt het aantal verkochte bestaande woningen dit jaar voor het eerst sinds 2007 boven de 200.000 uit. ING Economisch Bureau gaat uit van 201.000 woningverkopen in 2016 en 205.000 in 2017.

Woonwinkels, makelaars en notarissen profiteren hiervan. In de jaren daarna verwacht ING wel dat deze stijging weer afzwakt. Mede dankzij de groei op de woningmarkt stijgt het bnp dit jaar met 2,1 procent en 1,9 procent in 2017. ING maakt daarbij wel het voorbehoud dat door ‘internationale onzekerheden het risico op een economische storm over Nederland nog altijd aanwezig. De inflatie zal volgens ING toenemen van 0,6 procent dit jaar naar 1,4 procent in 2017.

Reageer op dit artikel