nieuws

Italië overweegt steunpakket bankensector

Geen categorie

Italië staat klaar om een kapitaalinjectie van 40 miljard euro in zijn bankensector te doen. De Italiaanse banken zitten met 360 miljard euro aan slechte leningen.

Italië overweegt steunpakket bankensector

Dat heeft persbureau Bloomberg op 27 juni vernomen van goed ingevoerde bronnen. De Italiaanse overheid zou naast een kapitaalinjectie ook bankgaranties willen afgeven. Afgelopen weekend hebben vertegenwoordigers van de Italiaanse regering en de Italiaanse centrale bank spoedoverleg gevoerd. Volgens Bloomberg was ook de Europese Commissie daarbij betrokken. De komende dagen zullen knopen worden gehakt over de omvang van het mogelijke steunpakket.

Italiaanse banken staan er in de Europese Unie het slechtste voor met nog 360 miljard euro aan slechte leningen. Een extra probleem zijn de lage rentestanden, waardoor de winstgevendheid van banken onder druk staat. Zeven banken verloren op de ochtend na de Brexit 17 tot 21 procent van hun aandeelwaarde. De Italiaanse beurs ging op 24 juni met 10 procent onderuit, terwijl de rente op tienjarig Italiaans staatspapier met tientallen basispunten omhoog ging. Maandagochtend daalden de Italiaanse bankaandelen met zo’n 4 procent.

Investeerder George Soros schreef in een opinieartikel in internationale kranten dat de Brexit de kwetsbaarheden van de Italiaanse bankensector bloot legt. De miljardair noemt de kans op een ‘full-blown banking crisis’ in Italië aanzienlijk. Ook vreest Soros voor het opleven van de eurocrisis in Zuid-Europa, omdat de financiële markten zich weer focussen op de nog niet opgeloste problemen. (MvL)

Reageer op dit artikel