nieuws

Imago taxateurs kan sterker

Geen categorie

‘Organiseer een transparante governance en versterk het ambachtelijke imago van de taxateur.’ Dat zijn twee van de vijf aanbevelingen die uit een kwalitatief onderzoek zijn gekomen naar het vertrouwen in vastgoedtaxaties en taxateurs. Professionals uit andere beroepsgroepen zijn hiervoor benaderd om hun indrukken van en hun adviezen voor vastgoedtaxateurs te verzamelen.

Dirk Brounen van Tias Vastgoedlab presenteerde op 7 juni tijdens Provada de uitkomsten. Andere aanbevelingen die uit het onderzoek kwamen zijn ‘Toon en vier innovatie’, ‘Verbeter de opleiding en zorg voor een strenge rechtvaardigheid in een slagvaardig tuchtrecht.’ Het resultaat is vervat in een animatiefilm die te zien is op vastgoedlab.nl en op YouTube geplaatst zal worden.  

Brounen vergeleek ook het vertrouwen in taxateurs met dat in andere professionals. Zo bleek dat notarissen, artsen en advocaten als het betrouwbaarst worden gezien. Taxateurs komen pas op de negende plaats. In de International Business Lounge van Provada disussieerde Brounen met de toehoorders over wat dit onderzoek betekent. ‘De perceptie matcht niet met de werkelijkheid,’ zo waren de aanwezige taxateurs het eens. ‘Het doet geen recht aan wat we doen,’ zo werd gezegd. Volgens een ander heeft het er ook mee te maken dat taxateurs bij de taxatie van grote panden vaak werken met mensen die al veel vakkennis hebben. Dan krijg je sneller discussie dan wanneer iemand een receptje bij de huisarts haalt.’

In het onderzoek werd ook gekeken naar hoe de betrouwbaarheid van taxatierapporten in de verschillende Europese landen wordt ervaren. Nederland komt daar op de derde plaats na het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Zweden en Duitsland staan op respectievelijk de vierde en vijfde plaats.  

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van NVM Business en Rics. NVM Programmamanager Taxeren Jeffrey Maarsman en RICS bestuurder Dave Hendriks (Savills) begeleidden het onderzoek: ‘NVM en RICS hebben beide de doelstelling de taxatiemarkt vooruit te brengen. Wij hebben gezamenlijk de opdracht voor dit onderzoek verstrekt, omdat wij het als onze taak zien het niveau van de hele sector naar een zo hoog mogelijk professioneel en ethisch niveau te tillen. Het niveau van dienstverlening van vastgoedtaxateurs is nu door een onafhankelijk instituut onderzocht. De aanbevelingen van prof.dr. Brounen gaan wij natuurlijk met onze leden bespreken.’

In de papieren editie van Vastgoedmarkt, juli 2016, komt het onderzoek uitgebreider aan de orde.  

Reageer op dit artikel