nieuws

‘Duitsland blokkeert steunpakket Italiaanse banken’

Geen categorie

Duitsland zal niet akkoord gaan met het Italiaanse plan om 40 miljard euro te steken in de noodlijdende Italiaanse bankensector.

Dat meldden ingewijden op 29 juni aan financieel persbureau Bloomberg, schrijft persbureau AFN. De regering in Rome wil de bankensector herkapitaliseren en overweegt een kapitaalinjectie van 40 miljard euro. Italiaanse banken kampen met 360 miljard euro aan slechte leningen, met onder meer vastgoed als onderpand.

Daarbij wil het land voor een periode van zes maanden buiten de Europese regels opereren. Daardoor zouden investeerders en aandeelhouders worden ontzien. Volgens Duitse beleidsmakers zeggen EU-voorschriften dat bij reddingsplannen niet zomaar publiek geld in de sector mag worden gepompt. Volgens de Duitsers moet de rekening in eerste instantie op het bordje van investeerders en aandeelhouders komen te liggen. Pas daarna zouden overheden moeten ingrijpen.

Ook de argumentatie dat het hier gaan om een ‘uitzonderlijke omstandigheid’ door het Britse referendum wordt door de Duitsers verworpen. Een Duits nee tegen het bankenplan kan de situatie voor de Italianen bemoeilijken. Daardoor zouden banken in Italië onder strengere EU-regels aan een herstel moeten werken.

Reageer op dit artikel