nieuws

Dordrecht stoomt op in lijst beste woonsteden

Geen categorie

Amsterdam, Utrecht en Amstelveen bezetten net als in 2006 de eerste drie plaatsen van beste woonstad. Dordrecht is sinds 2006 gestegen van plaats 30 naar 14. Dat blijkt uit de Atlas voor gemeenten.

Dordrecht stoomt op in lijst beste woonsteden

De ranglijst van de vijftig grootste gemeenten van Nederland is op 15 juni gepubliceerd. In de Atlas voor gemeenten worden deze steden op vijftig punten met elkaar vergeleken. Naast de kwaliteit van het woningaanbod zijn ook het aantal banen in de buurt, het culturele aanbod, de veiligheid en de nabijheid van natuur en water belangrijke indicatoren. De top 10 wordt verder gevormd door Haarlem (4), Den Bosch, Den Haag, Haarlemmermeer, Nijmegen, Leiden en Leidschendam-Voorburg (10).

De grootste stijgers in de ranglijst zijn steden die afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in de kwaliteit van hun binnenstad, aldus de onderzoekers. Dat geldt het meest voor de grootste stijger Dordrecht maar ook steden als Arnhem, Eindhoven en Den Haag hebben de afgelopen jaren grote stappen op de lijst gezet. In vergelijking met tien jaar geleden is de samenstelling van de top 10 minder veranderd. Nijmegen heeft Amersfoort verstoten uit de top 10, terwijl Haarlem Den Bosch heeft verstoten van de vierde plaats.

De minst aantrekkelijke woonstad volgens de atlas is Emmen. Tien jaar geleden stond Heerlen nog onderaan, maar die stad is licht gestegen naar plek 47. De top 10 van de slechtste woonsteden bestaat verder uit Sittard-Geleen (49), Spijkenisse, Heerlen, Venlo, Bergen op Zoom, Almelo, Enschede, Helmond en Almere (41). Grote dalers in de top 50 zijn Hilversum, Delft en Oss.

Reageer op dit artikel