nieuws

Daling kantorenleegstand zet versterkt door

Geen categorie

De daling van de kantorenleegstand die vorig jaar is ingezet zet versterkt door. De leegstand bedraagt op dit moment 15,0 procent van de totale kantorenvoorraad. Een half jaar geleden was dit nog 15,8 procent..

Daling kantorenleegstand zet versterkt door

Dit blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff. Jeroen de Bruijn, voorzitter dagelijks bestuur DTZ Zadelhoff: ‘Er zijn meer positieve ontwikkelingen: de kantooropname groeit, het aantal kantoorbanen neemt toe en de kantorenvoorraad slinkt.

In absolute cijfers daalt de leegstand met 418.000 m2 in een half jaar. In het voorafgaande halfjaar daalde de leegstand met 192.000 m2. ‘De verschillen tussen goed en minder goed vastgoed nemen ook toe. Hoewel de afgelopen jaren veel kantoorruimte door transformatie naar een andere functie aan de voorraad is onttrokken, is er nog veel kantoorruimte in Nederland te vinden waarvan het maar de vraag is of het ooit nog een gebruiker vindt, met of zonder transformatie’, aldus De Bruijn.

De verschillende uitgangsposities van kantoren komen tot uitdrukking in de driedeling, die DTZ Zadelhoff enkele jaren geleden introduceerde in de Nederlandse kantorenmarkt: kansrijk, kanshebbend en kansarm vastgoed. Deze driedeling is nu voor het eerst meegenomen in de factsheets. De driedeling van het landelijke aanbod en de landelijke opname worden steeds als benchmark naast de verschillende regionale driedelingen gehouden.

Van het totale kantorenaanbod in Nederland (circa 7,8 miljoen vierkante meter) is 16 procent kansrijk, 48 procent kanshebbend en 36 procent kansarm. Hoewel maar een klein deel van het aanbod in Nederland kansrijk is, zorgt dit deel wel voor 40 procent van de opname. Het aandeel kanshebbend aanbod (48 procent) komt nagenoeg overeen met het aandeel kanshebbende opname, namelijk 45 procent. Van het kantorenaanbod in Nederland dat kansarm is (36 procent), is slechts 15 procent kantoorruimte opgenomen.

Het kanslabel van een kantoor wordt bepaald aan de hand van markt-, locatie- en objectspecifieke kenmerken. De afgelopen jaren is een groter verschil ontstaan tussen steden en randgemeenten. Het is dan ook niet vreemd dat de grootste transacties van de eerste helft van 2016 vooral in de grotere steden hebben plaatsgevonden. In de top-10 gaat het drie keer om Amsterdam, drie keer om Utrecht en een keer om Rotterdam, Eindhoven en Delft. Een omvangrijke transactie uit de top-10 buiten de stad betreft de kantoorruimte van Enexis in Roosendaal. In de top-10 omvangrijkste transacties zijn vijf kantoren terug te vinden die als kansrijk waren bestempeld, vier als kanshebbend en een als kansarm.

Reageer op dit artikel