nieuws

Consumenten in juni flink positiever

Geen categorie

De stemming onder consumenten is in juni verbeterd ten opzichte van mei. Het consumentenvertrouwen steeg 4 punten en komt uit op 5.

Het oordeel over het economisch klimaat verbetert aanzienlijk, de koopbereidheid neemt een fractie toe. Dat meldt het CBS op 20 juni. Met 5 ligt het consumentenvertrouwen in juni ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen behaalde in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Consumenten oordelen in juni aanzienlijk positiever over het economisch klimaat dan in mei. De deelindicator Economisch klimaat komt uit op 12, tegen 5 in mei. Vooral het oordeel over de komende twaalf maanden is aanzienlijk positiever. Het oordeel over de afgelopen twaalf maanden verbetert ook.

De koopbereidheid neemt in juni een fractie toe. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen komt uit op 0, tegen -1 in mei. Dat komt doordat consumenten minder negatief zijn over hun eigen financiële situatie. Daarentegen vinden ze de tijd iets minder gunstig voor het doen van grote aankopen.

De verwachting van consumenten over de toekomstige werkloosheid verbetert aanzienlijk en is voor het eerst na september 2015 positief. Bijna 35 procent van de respondenten verwacht dat de werkloosheid in de komende 12 maanden zal dalen, bijna 33 procent voorziet een stijging. Het saldo van positieve en negatieve antwoorden komt hiermee uit op 2. 

Reageer op dit artikel