nieuws

Britse vastgoedmarkt voorziet geen Brexit

Geen categorie

De Britse vastgoedmarkt heeft een rotsvast vertrouwen in de europagezindheid van de Britse kiezers. Van hen verwacht 80 procent dat het Verenigd Koninkrijk er op 23 juni voor zal kiezen in de EU te blijven.

Britse vastgoedmarkt voorziet geen Brexit

Dat blijkt uit een rondgang van JLL onder een aantal grote internationale zakelijke huurders en investeerders uit het Verenigd Koninkrijk over het EU-referendum. Mocht het toch tot een Brexit komen, dan denkt 60 procent van de onderzochte investeerders dat hun vastgoedstrategie ongewijzigd zal blijven. Slechts 30 procent verwacht in dat geval minder te zullen investeren in vastgoed in het Verenigd Koninkrijk.

Van de onderzochte zakelijke huurders voorziet daarentegen bijna de helft dat ze, in geval van een Brexit, hun bedrijfsruimte in het Verenigd Koninkrijk op korte of lange termijn zullen moeten heroverwegen. Een derde verwacht op korte termijn de huuractiviteit te verminderen en op langere termijn het personeelsbestand te moeten inkrimpen. Slechts 20 procent denkt dat een Brexit op korte termijn geen impact op de strategie zal hebben. Op langere termijn daalt dit cijfer naar 13 procent.

De ondervraagde bedrijven denken dat een Brexit vooral invloed zal hebben op de Londense kantorenmarkt, vanwege het belang van de financiële dienstverleners; hun diensten worden immers direct geraakt. Wat het meest voor de hand ligt, is dat hun ‘passporting’-rechten zouden kunnen worden ingetrokken. Die zorgen er nu nog voor dat ze hun diensten vanuit Londen door de hele EU kunnen aanbieden.

Mocht het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten, dan voorspelt JLL dat er op korte termijn waarschijnlijk minder zal worden geïnvesteerd en gehuurd. Echter, Londen zal haar aantrekkingskracht als bedrijfslocatie niet kwijtraken. Het blijft een stad vol talent, met de voordelen van de tijdzone en van de krachtige netwerken van bedrijven en instituten.

Chris Ireland, ceo van JLL in het Verenigd Koninkrijk: ‘De gevolgen van een Brexit voor de economische en vastgoedmarkt zijn misschien overdreven, maar dat het tot meer onzekerheid zou leiden is een feit. Met als gevolg: minder huur- en investeringsvolume op korte termijn. We hebben veel meer stabiliteit als we in de EU blijven.’

‘Investeerders zijn optimistischer dan huurders over de vooruitzichten in geval van een Brexit. Dat komt waarschijnlijk omdat ze zich bewust zijn van de bredere aantrekkingskracht van de vastgoedmarkt in het Verenigd Koninkrijk op wereldwijd kapitaal. Maar dat er een periode van grote onzekerheid zou zijn, daar is iedereen het wel over eens.’

Reageer op dit artikel