nieuws

Blok tornt niet aan verhuurdersheffing

Geen categorie

Minister Stef Blok ziet geen reden om de verhuurdersheffing ter discussie te stellen. Woningcorporaties zijn volgens hem prima in staat de heffing op te brengen. Een bezuiniging op de huurtoeslag gaat niet door.

Dat zegt de minister van Wonen tegen Binnenlands Bestuur in reactie op een noodkreet van Aedes, Woonbond en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en meldt RTL Nieuws. Volgens hen kunnen miljarden aan investeringen in nieuwe en bestaande woningen niet plaatsvinden vanwege de verhuurdersheffing. Minister Blok bestrijdt deze redenering en stelt dat corporaties op andere manieren aan kapitaal kunnen komen.

‘Dat corporaties huren verhogen is voorzien en dat is ook bewust mogelijk gemaakt voor hogere inkomens om het scheefwonen aan te pakken. Lagere inkomens krijgen de extra verhoging gecompenseerd via de huurtoeslag. Corporaties kunnen de heffing betalen uit de extra huurverhogingen, de verkoop van bezit dat niets met sociale huur te maken heeft en door te besparen op de bedrijfslasten.’

RTL Nieuws heeft uit bronnen rond het kabinet vernomen dat de door Blok gewenste bezuiniging van 200 tot 400 miljoen euro op de huurtoeslag niet doorgaat. Hoogstwaarschijnlijk onder druk van de PvdA zijn de coalitiepartijen het eens geworden om een bezuiniging op de huurtoeslag te schrappen. Die bezuiniging zou namelijk weinig opleveren. Minder huurtoeslag is slecht voor de koopkracht van veel mensen, aldus bronnen tegen RTL.

Reageer op dit artikel