nieuws

‘Angst voor 2008-scenario en Brexit onterecht’

Geen categorie

De afname van het Europese beleggingsvolume betekent niet het einde van de investeringscyclus zoals in 2008. Zodra de Brexit-angst na 23 juni is verdwenen, wacht Europa en met name het Verenigd Koninkrijk een drukke tweede jaarhelft.

‘Angst voor 2008-scenario en Brexit onterecht’

Dat zei Jonathan Hull, CBRE-managing director Capital Markets EMEA, tijdens het CBRE Investment Seminar tijdens vastgoedbeurs Realty Brussels. ‘De piek in 2015 in de VS en de mondiale verzwakking vanaf het derde kwartaal van 2015 betekenen niet het einde van de cyclus. Het gaat volgens ons slechts om een correctie ergens halverwege de cyclus als reactie op de afkoelende Chinese economie. Ik verwacht een terugkeer naar groei, omdat beleggers door de lage rente geen alternatief hebben. Vooral in de secundaire markt zit nog veel onontgonnen waarde. Partijen hebben wereldwijd veel kapitaal opgehaald dat klaar staat om te worden geïnvesteerd in Europees vastgoed.’

Hij is dan ook niet geschrokken van de afname van het Europese transactievolume in de eerste drie maanden. ‘Nog steeds hebben buitenlandse partijen in het eerste kwartaal voor ruim 56 miljard euro in Europees onroerend goed belegd, waarvan 34,6 miljard afkomstig is uit de VS en ruim 16 miljard uit Azië. Londen blijft favoriet met 16,4 miljard in de eerste drie maanden, gevolgd door Parijs met 3,9 miljard aan investeringen en Berlijn met 2,3 miljard. Europa en met name het Verenigd Koninkrijk wacht volgens hem een drukke tweede jaarhelft. ‘In december 2015 bleek uit weddenschappen via Britse bookmakers dat 65 procent van de Britten vóór het EU-lidmaatschap stemt. Nu is dat 77 procent. Na 23 juni is de angst bij beleggers dus hoogstwaarschijnlijk weg.’

Dat beaamt Jos Tromp, head of Research Continental Europe bij CBRE. ‘Fundamenteel maak ik me geen zorgen. Alle ingrediënten voor een uitbundig economisch herstel in de eurozone – dat we sinds 2008 nog niet gezien hebben – zijn aanwezig. Met een voorlopig historisch lage rente blijft vastgoed een onverslaanbare belegging. In 2002 was de rentespread tussen prime Amsterdams kantorenvastgoed en een 10-jarige Duitse obligatie 159 basispunten. In het eerste kwartaal van 2016 bedroeg die spread 409 basispunten. Institutionele investeerders hebben geen alternatieve asset klasse met een vergelijkbaar risicoprofiel om in te beleggen.’

De meningen over de Brusselse kantorenmarkt liepen uiteen. Na een recorddeal met een yield van 3,8 procent in 2015 rekent CBRE dit jaar op een verdere yieldcompressie. Anderen zien in de 20 procent opnamedaling in 2015 een teken aan de wand. De Brusselse vastgoedadviseur De Crombrugghe & Partners wijt de ingezakte kantooropname niet alleen aan de aanslagen in Parijs en Brussel. ‘Het onveiligheidsgevoel na de aanslagen is slecht voor het investeringsklimaat. De lage opname is echter ook een gevolg van de recente inperking van het aantal parkeerplaatsen per kantoor, onderdeel van een klimaatwet. De groeiende mobiliteitsproblemen, waaronder de sluiting van enkele verkeerstunnels, zijn ook zeer improductief’, aldus onderzoeker Patrizia Tortolani.

Reageer op dit artikel