nieuws

‘Schiphol wil nieuw vliegveld in Haarlemmermeer’

Geen categorie

Schiphol wil mogelijk verder uitbreiden met een tweede vliegveld in de Haarlemmermeer. De extra terminal en landingsbaan zijn nodig om de groei op te vangen, schrijft De Telegraaf.

‘Schiphol wil nieuw vliegveld in Haarlemmermeer’

De dependance Schiphol-West zou moeten komen tussen de A4 en A5, meer richting de stad Amsterdam. In 2003 opende Schiphol de Polderbaan. In totaal heeft Schiphol nu zes start- en landingsbanen. Schiphol wil uitbreiden naar tussen de 70 en 80 miljoen passagiers per jaar. 

Pikant is dat gebiedsontwikkelaar Chipshol in dat gebied een zogeheten Airport City had willen bouwen. Na een jarenlange strijd met Schiphol en autoriteiten heeft de familie Poot die plannen opgegeven.

Volgens De Telegraaf is de coalitie verdeeld over de eventuele uitbreiding. De VVD zou voor zijn, de PvdA heeft twijfels. Een daadwerkelijke beslissing over het plan wordt naar alle waarschijnlijkheid niet door dit kabinet genomen.

‘Heel verre toekomstmuziek’ zegt een woordvoerder van de luchthaven tegen het AD in reactie op het artikel in De Telegraaf van vrijdag, waarin wordt gesuggereerd dat er een extra vliegveld komt in de Haarlemmermeer.

De mogelijkheid van zo’n uitbreiding wordt volgens de woordvoerder heel kort aangestipt in de Actieagenda Schiphol, een stuk van het ministerie van Infrastructuur en Milieu van eind april.

‘Over de invulling van de groei wordt uiteraard gesproken, maar die is afhankelijk van veel factoren en partijen’, aldus de woordvoerder van Schiphol. Hij wijst erop dat de luchthaven zich voorlopig richt op de uitbreiding van de A-terminal, die in 2023 klaar zal zijn, en op verplaatsing van een deel van het luchtverkeer naar Lelystad. ,’Al het overige is heel ver weg en heel prematuur. Tot 2020 is de groei van Schiphol vastgelegd volgens concrete afspraken en criteria. Niemand weet wat er daarna gebeurt.’

Reageer op dit artikel