nieuws

Regeringspartijen tegen drastische ingreep woningmarkt

Geen categorie

Regeringspartijen VVD en PvdA zien respectievelijk niets in verdere hervorming van de koop- en huurwoningmarkt. De ingrepen die PBL en CPB beschrijven in hun rapport komen kopers en huurders volgens hen niet ten goede.

Dat zeggen VVD en PvdA in eigen reacties op het rapport Kansrijk Woonbeleid van het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving. Daarin doen de bureaus voorstellen om de fiscalisering van de koopmarkt en subsidiëring van de huurmarkt te beperken dan wel geheel af te schaffen. Een lagere hypotheekschuld zal leiden tot beter betaalbare koopwoningen, wat koopstarters volgens de bureaus ten goede komt. 

VVD vindt echter dat de koopmarkt afdoende is hervormd. Nieuwe ingrepen hebben ongewenste prijsdaling en hogere restschulden tot gevolg, aldus de liberalen. VVD is wel een voorstander van liberalisering van de huurmarkt. PvdA is tegen het theoretische discours van PBL en CPB dat een huurmarkt met minder subsidie leidt tot een bloeiende commerciële huurmarkt. Volgens de sociaal-democraten heeft dat enkel hogere huurprijzen tot gevolg, terwijl de huren sinds 2012 al fors zijn gestegen. Op zijn beurt is PvdA voorstander van verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Reageer op dit artikel