nieuws

Provada kiest voor innovatie én de toekomst

Geen categorie

Drie dagen lang is de Amsterdamse Rai het kloppend hart van de Nederlandse vastgoedsector. Provada richt de blik op de technologische innovaties die het aanzicht van de sector zullen bepalen. ‘We zetten de volgende stap’, stelt oprichter en directeur Flip Kerkhoven.

Provada kiest voor innovatie én de toekomst

Directeur en oprichter Flip Kerkhoven (67) van Provada is blij dat Jan-Peter Balkenende de opening van de beurs zal verzorgen. ‘In zijn huidige functie bij EY heeft hij veel te maken met innovatie, een thema dat dit jaar als rode draad door de beurs loopt.’ Hij zal standhouders en bezoekers oproepen of zij het lef hebben om de toekomst in te gaan.

Als een spraakwaterval somt Kerkhoven de namen op van standhouders die dit jaar voor het eerst op de Provada staan. Nieuwe standhouders zijn onder andere ingenieursbureau ABC Nova en Ahold die zich heeft verbonden aan het Retailplein en staat er met de formules Albert Heijn, Etos en Gall & Gall. Ontwikkelaar Synchroon is terug op de beursvloer, net als Waal en bouwer Dura Vermeer, die voor de komende drie jaar heeft getekend.

Met adviesbedrijf KPMG heeft Provada de eerste van de grote accountantsfirma’s over de drempel. En de Utrechtse bedrijfsmakelaar Ans de Wijn heeft voor het eerst een stand afgenomen. ‘En UBA Bouw, dat dit jaar vijftig jaar bestaat, viert dat feestje bij ons. Oh ja, het Rijksvastgoedbedrijf heeft ook voor drie jaar bijgetekend.’

Provada is gemeten in bezoekers de een na grootste vastgoedbeurs in Europa, na de Expo Real in München, maar vóór de roemruchte vastgoedbeurs Mipim in het Zuid-Franse Cannes. Het afgelopen jaar bezochten 22.125 vastgoedprofessionals de driedaagse branchebeurs in de Amsterdamse Rai. ‘Die komen vooral om te netwerken’, weet Kerkhoven. ‘Natuurlijk wordt er aan het einde van de dag ook een borrel geschonken, maar het werk staat voorop.’ Provada is een werkbeurs.

Volgende stap

De grootste vernieuwing van de beurs is het nieuwe plein Provada Future, geboren uit het thema van dit jaar: The Next Step. ‘In het elfjarig bestaan hebben wij altijd de vinger aan de pols gehouden. Om relevant te blijven voor een vakgebied, probeer je voortdurend de tijdgeest te vangen op de beursvloer.’

Steeds heeft Provada zich de afgelopen jaren geprofileerd als platform voor de vastgoedbranche. Nu game changers die branche fundamenteel veranderen, introduceren we Provada Future. De toekomst krijgt een prominente plek op de beurs  ‘We konden zelf niet achterblijven bij onze standhouders, die druk bezig zijn de volgende stap te zetten. Provada Future  schetst een beeld van nieuwe ontwikkelingen. De vastgoedmarkt toont ontwrichtende veranderingen – op technologisch, financieel en organisatorisch vlak –  dus kunnen we niet langer spreken van business as usual. Ook wij leren dagelijks van ontwikkelingen in ons vakgebied, daarom agenderen wij innovatie voortaan op het nieuwe Provada Future-plein in de technologie die invloed hebben op de vastgoedsector.’

Voor het opsporen van nieuwe technologie heeft Provada samenwerking gezocht met trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk. Op Provada Future presenteren zich start-ups die producten en diensten leveren die voor de vastgoedsector interessant zijn. De startup-hub Holland Contech organiseert er matchmakingsessies tussen de nieuwkomers en de gevestigde bedrijven – ‘grown-ups’ – in de vastgoedsector.

Lichtkogel

Provada Future  moet meer zijn dan een lichtkogel die wordt afgevuurd, opgloeit en langzaam uitdooft, zegt Kerkhoven. Na de beurs moet het plein virtueel voortleven. In samenwerking met Van Hooijdonk blijft Provada op de website dagelijks berichten over technologische ontwikkelingen die voor de vastgoedbranche van belang zijn.

‘Het moet een platform worden dat onze standhouders blijft bijpraten over de toekomst van robotica, virtual en augmented reality, big data en het Internet of Things. Eind 2017 is de nieuwe hal klaar die Rai toevoegt aan de drie hallen waar nu Provada wordt gehouden. Die 1200 m2 extra moeten vanaf 2018 de innovatiehal van Provada worden’, stelt Kerkhoven.

Corporaties

Vertegenwoordigers van woningcorporaties zullen dit jaar tevergeefs zoeken naar het vertrouwde Corporatieplein. ‘Maar dat wil niet zeggen dat wij de corporaties negeren. Inhoudelijk blijven wij zeker aandacht aan corporaties besteden, bijvoorbeeld tijdens het Provada Corporatiedebat op donderdagmiddag om 14.00 uur. Daarnaast zal er elke dag een inhoudelijke bijeenkomst zijn over deze sector, bijvoorbeeld over het vraagstuk van de vluchtelingenhuisvesting.’

‘Het onderwerp duurzaamheid met als centrale en vertrouwde plek het DGBC-plein – het duurzaamheidsplein van de Dutch Geen Building Council en haar participanten, is sinds enkele jaren al een integraal onderdeel van de totale programmering geworden’, stelt Kerkhoven. Duurzaamheid reist als het ware over de beurs, met als hoogtepunt de uitreiking van de Green Leader Award op woensdag 8 juni om 15:30 uur onder leiding van juryvoorzitter Maurits Groen. In 2015 stond hij op de eerste plaats in de Trouw Duurzame 100 en is ook bekend van zijn WakaWaka-lamp, een goedkope ledlamp op zonnecellen. ‘Voor de Green Leader Award hebben wij maar liefst 47 geweldige inzendingen binnen gekregen, waarvan er uiteindelijk vijf zijn genomineerd.’

Provada Financieringsdebat

Terug van weggeweest is het Financieringsdebat, dat Provada organiseert in samenwerking met adviesbureau Fakton in de International Business Lounge. Die International Business Lounge heeft een flinke groei doorgemaakt, vertelt Kerkhoven. ‘Onze inspanningen om meer internationale partijen naar de Rai te halen hebben vrucht afgeworpen. Naast de founding partner van het eerste uur, Urban Land Institute (ULI) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, hebben nu ook de ICSC, de Nederlandse Raad voor Winkelcentra en RICS zich aangesloten als founder. Nieuwe inhoudelijke partners in de lounge zijn onder andere Bilfinger en Colliers.

Tot een voorspelling van het aantal mensen dat dit jaar Provada zal bezoeken laat Kerkhoven zich niet verleiden. ‘Als de stijgende lijn zich dit jaar voort zet, zullen het er in ieder geval meer zijn dan in 2015.’

Auteur: Johannes van Bentum 

Dit artikel is verschenen in de Provada-special van Vastgoedmarkt in juni 2016.

 

Reageer op dit artikel