nieuws

Parkeergarage Katwijk beste gebouw 2016

Geen categorie

De ondergrondse parkeergarage langs de kust van Katwijk aan Zee is het beste gebouw van 2016. Dat heeft BNA-vakjury bekendgemaakt.

Architect van het parkeercomplex is Royal HaskoningDHV, de opdrachtgever is gemeente Katwijk. Katwijk besloot om van de nood – een zwakke plek in de kust die versterkt moest worden – een deugd te maken door de bouw van een dijklichaam te combineren met de aanleg van een ondergrondse parkeergarage, waarboven een kunstmatig duinlanschap is aangelegd. In dit glooiende landschap zijn de uitgangen van de parkeergarage op vanzelfsprekende wijze opgenomen, terwijl de vereiste nooduitgangen als corten stalen ‘hoedjes’ uit het helmgras steken.

Hetzelfde materiaal keert terug in de hoofdentree van de garage en de informatieborden, zoals alles met elkaar samenhangt in dit totaalontwerp. De jury vindt de parkeergarage een ‘geweldig mooi object’, dat door zijn landschappelijke inpassing op krachtige wijze het dorp met de zee verbindt. Door de blik van straat te halen en vervolgens ondergonds de parkeercapaciteit te vergroten, is de karakteristieke boulevard behouden, en de identiteit van het dorp versterkt. Tegelijk kunnen op deze manier meer mensen het strand en het winkelcentrum bezoeken, wat de lokale economie ten goede komt.

De dubbelsprong die op deze manier is gemaakt, vindt de jury zeer inspirerend in het kader van het bouwen aan de kust, waar men toch vaak zwicht voor grootschalige ontwikkelingen, ten koste van het landschap.Het gebouw zit zowel boven- als ondergronds goed in elkaar; de verlichting, de looplijnen, de positie van de kolommen – over elk detail is nagedacht en de uitvoering is nagenoeg vlekkeloos. De jury ziet in dit project het bewijs dat je met vereende krachten meer kunt bereiken dan vanuit afzonderlijke disciplines.

Een eervolle vermelding was er voor Arnhem Centraal in de categorie Identiteit & Icoonwaarde. Architect van het stationsgebouw is UNStudio, opdrachtgevers zijn ProRail, ministerie van Infrastructuur & Milieu en gemeente Arnhem. Ook Medisch Spectrum Twente kreeg een eervolle vermelding in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie. Architect is IAA Architecten, opdrachtgever Medisch Spectrum Twente. Dat gold ook voor House in a House in de categorie Particuliere Woonbeleving. Architect: Global Architects, opdrachtgever: Ren.

 

Reageer op dit artikel