nieuws

OM tilt zwaar aan vastgoeddeals Van Rey

Geen categorie

Jos van Rey heeft als wethouder Ruimtelijke Ordening van Roermond in twee vastgoedaankopen de gemeente voor 5 miljoen tot mogelijk 7,4 miljoen euro benadeeld. De commissie-Sorgdrager sprak in 2012 al over belangenverstrengeling bij deze deals.

Van Rey staat bij de rechtbank in Rotterdam terecht voor corruptie, verkiezingsfraude en witwassen. Een van die dubieuze deals is de koop in juli 2011 door Roermond van een grotendeels leegstaand kantoorpand op het Kazerneterrein voor 15,5 miljoen euro. Roermond kocht het 8.000 m2 grote pand op instigatie van Van Rey van ontwikkelaars Piet van Pol en VolkerWessels. Daarna betrok Roermond het pand zelf. De marktwaarde van het pand zou volgens onafhankelijke taxateurs minstens een kwart lager liggen.

Het OM houdt het nu op ’voor 1,8 miljoen euro boven de waarde die de eigen taxateur daaraan had toegekend’. De andere aankoop door Roermond is de ECI Cultuurfabriek, waarbij de gemeente voor minimaal 3,14 miljoen tot maximaal 5,6 miljoen euro is benadeeld. Het OM noemde het ‘raar’ dat Roermond betaalde voor een pand waar al miljoenen subsidie in zat en dat Van Pol voor eigen risico en rekening zou ontwikkelen. De gemeente Roermond heeft voor haar eigen huisvesting het Stadskantoor aangekocht uit handen van Piet van Pol, aldus het OM.

Justitie beschuldigt Van Rey ook van structureel geheim overleg met Van Pol, waarbij hij de projectontwikkelaar inzage gaf in het vastgoedbeleid van Roermond. De beschuldigingen zijn niet nieuw. Al in maart 2012 concludeerde de commissie-Sorgdrager dat Van Rey zich bij deze twee transacties aan ‘feitelijke belangenverstrengeling’ had schuldig gemaakt. Bij veel andere deals laadde de toenmalige VVD-coryfee ‘de schijn van belangenverstrengeling’ op zich, aldus de commissie destijds. De ex-wethouder van Ruimtelijke Ordening handelde met zijn vennootschap Jos van Rey Vastgoed ook in vastgoed, vaak met projectontwikkelaar Piet van Pol.

Het eindoordeel van Sorgdrager was echter milder, omdat achtereenvolgende colleges en gemeenteraden de handelswijze van Van Rey altijd goedkeurden. Sinds hij in 1998 aantrad als wethouder deed hij in tien jaar tijd 81 integriteitsmeldingen, waarbij Van Pol 57 keer bij betrokken was. In oktober 2012 stapte hij op als wethouder in Roermond en als senator nadat justitie een strafrechtelijk onderzoek tegen hem aankondigde. Medeverdachten Piet van Pol (projectontwikkelaar) en Tilman Schreurs (oud-VVD-wethouder Roermond) waren afwezig. 

Reageer op dit artikel