nieuws

IVBN: kans op doorbraak winkelhuurwet

Geen categorie

IVBN heeft goede hoop op een versoepeling van het winkelhuurrecht die zowel huurders als verhuurders ten goede kan komen. Door de vele winkelfaillissementen lijken retailers en beleggers nader tot elkaar te komen in deze kwestie.

Dat laat IVBN-directeur Frank van Blokland weten naar aanleiding van een Tweede Kamerdebat hiertoe. Vorige week maakte minister Kamp bekend dat er overeenstemming is bereikt tussen de vertegenwoordigers van retail- en vastgoedpartijen over het verbeteren van de werking van de huurmarkt. Hiertoe hebben de partijen afspraken gemaakt in een convenant over het hanteren van een marktconforme herzieningshuur en gezamenlijke investeringen in winkelvastgoed.

Ook worden hierin afspraken vastgelegd over indeplaatsstellingen die ondernemers het recht geven om bij bedrijfsoverdracht de huurrechten over te dragen, zei Kamp in een brief aan de Tweede Kamer. ‘De convenanten zullen de komende tijd worden voorgelegd aan de bestuurlijke achterbannen van de betrokken partijen. Ik heb met retail- en vastgoedeigenaren afgesproken dat ik de werking van de afspraken, drie jaar nadat deze in werking zijn getreden, zal evalueren.’

Van Blokland stelt in een reactie dat er ook in de politiek een grote stap vooruit lijkt te zijn gezet. De details wil hij nog niet bekendmaken. ‘We gaan het onderhandelingsresultaat nu voorleggen aan onze achterban. Dat geldt ook voor Vastgoed Belang, Detailhandel Nederland, Inretail en andere betrokken. Daarna komen we met details naar buiten.’

 

Reageer op dit artikel