nieuws

Huurprijs studenten stelselmatig te hoog

Geen categorie

Driekwart van de uitwonende studenten betaalt een hogere huur dan volgens het wettelijk puntensysteem voor huurprijzen is toegestaan. Gemiddeld betalen studenten 58,33 euro per maand te veel.

Dit blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond, schrijft LSVb op de eigen website. De gemiddelde kale huurprijs die studenten betalen, ligt op 323 euro. In Amsterdam is de situatie het lastigst. Hier zijn studenten maandelijks 138,12 te veel kwijt aan huur. Na Amsterdam is Utrecht de stad met de grootste huurprijsoverschrijdingen. Hier betalen studenten gemiddeld 102,15 euro per maand te veel. In alle studentensteden, behalve Enschede en Wageningen, zijn de huren gemiddeld hoger dan op basis van het puntensysteem zou mogen.

LSVb-voorzitter Stefan Wirken zegt in het persbericht: ‘Wettelijke huurbescherming voor studenten is slechts een papieren werkelijkheid. In de praktijk betaalt vrijwel iedere student te veel.’ De LSVb roept studenten op te controleren of zij ook een te hoge huurprijs betalen op Checkjekamer.nl. Wirken: ‘Het is belangrijk om actie te ondernemen als je te veel huur betaalt. Het kan je veel geld schelen en je helpt hiermee de strijd tegen huisjesmelkerij.’

In veel studentensteden kunnen ze terecht bij huurteams die hen de weg naar de huurcommissie kan wijzen. Het onderzoek van de LSVb is gebaseerd op gegevens van de eigen website Checkjekamer.nl. Op deze site kunnen studenten controleren of hun huurprijs binnen de wettelijke normen valt. In 2015 vulden 2.679 studenten een huurcheck voor hun kamer in. Deze studenten wonen verspreid over de grote en kleinere studentensteden in heel Nederland.

Reageer op dit artikel