nieuws

Hudson’s Bay met 14.000 m2 flagship warenhuis aan Rokin

Geen categorie

Hudson’s Bay Capital (HBC) gaat de komende twee jaar twintig warenhuizen openen in Nederland. Het flagship warenhuis van 14.000 m2 komt in het voormalige Haussmann-project en het naastgelegen, eerder aan Marks & Spencer toegezegde pand aan het Rokin in Amsterdam.

Hudson’s Bay met 14.000 m2 flagship warenhuis aan Rokin

Dat blijkt uit een persbericht van het Canadese concern. HBC vestigt er diens formules Saks Fifth Off en Hudson’s Bay, respectievelijk een outletversie van luxewarenhuis Saks Fifth Avenue en een warenhuis in het segment tussen V&D en Bijenkorf. Met de twintig vestigingen op ‘hoogwaardige locaties’ in Nederlandse binnensteden wil Hudson’s Bay een landelijke dekking krijgen.

In het Rokin-project van Ivy Group vestigt Hudson’s Bay zijn flagship store van 14.000 m2, die de 7.000 m2 (nieuwbouw) van de afgeschoten formule Haussmann omvat, de eerder aan M&S toegezegde flagship store daarnaast van 6.000 m2 (nieuwbouw) en de achterliggende Grote Vleeshal van 1.000 m2 (herontwikkeling) aan de Nes. Of Ivy Group of M&S zelf de huurovereenkomst heeft opgezegd, is niet bekend.

De Canadezen stellen dat de ombouw van de winkelpanden, bijna allemaal voormalige V&D-complexen, een investering van ongeveer 300 miljoen euro vergt. Het leeuwendeel daarvan zullen de pandeigenaren middels incentives moeten opbrengen. Pas over een kleine 1,5 jaar kunnen de beleggers de vruchten plukken van hun investeringen. In een persconferentie liet bestuursvoorzitter Richard Baker weten dat het eerste warenhuis in augustus 2017 de deuren opent. 

De negentien andere locaties wil Baker pas over een maand bekendmaken. Wel noemde hij Haarlem-Centrum, Amstelveen, Amersfoort, Leiden (alle vier ASR Vastgoed Vermogensbeheer), Almere (Unibail-Rodamco), Den Haag en Utrecht (IEF Capital), Rotterdam (Allianz), Breda (Kroonenberg Groep), Den Bosch (Metroprop), Enschede (Syntrus Achmea REF) en Zwolle (CBRE Global Investors) als ‘potentiële locaties’. Of Hudson’s Bay ook een warenhuis in het IEF Capital-pand aan de Kalverstraat huurt, sloot Baker niet uit. Ook kunnen er warenhuizen in niet-V&D-panden komen.

‘We zien dat er op de Nederlandse retailmarkt ruimte bestaat voor zowel warenhuizen in het premium segment, als voor discountformules’, aldus ceo Jerry Storch van Hudson’s Bay Capital in de persverklaring. ‘De Hudson’s Bay en Saks Off 5th-winkels zullen op de Nederlandse situatie afgestemde winkels toevoegen, die het beste combineren van fysiek en online winkelen.’

Olivier Van den Bossche, hoofd van HBC’s Europese warenhuisactiviteiten zegt: ‘Onze Europese retailexperts kennen het Nederlandse winkellandschap goed. Onze expansie zal naar verwachting meer dan 2.500 banen in de retailsector en 2.500 banen in de bouwsector opleveren, en 300 miljoen euro aan kapitaalinvesteringen met zich meebrengen. Daarvan zullen de meeste in de vorm van incentives worden gerealiseerd door verhuurders. Wij zetten vol in op de Nederlandse markt en kijken er naar uit met lokale overheden samen te werken aan het realiseren van aantrekkelijke winkelbestemmingen.’

HBC wordt in juridische zaken geadviseerd door Stibbe en Stikeman Elliott en in vastgoedzaken door Eric Zorn, voorzitter van ESZ LLC, een internationale vastgoedconsultant, samen met zijn partner Robert Bray. De Canadese keten gaat zijn Belgische warenhuisformule Galeria Inno niet uitrollen in Nederland, zoals eerder werd gecommuniceerd. Uit marktonderzoek bleken Nederlandse consumenten niet geïnteresseerd te zijn in de formule. Hudson’s Bay exploiteert in Noord-Amerika en Europa 460 warenhuizen met 66.000 werknemers en een omzet van ruim 11 miljard dollar. 

Reageer op dit artikel