nieuws

Duitsland: 400.000 vluchtelingenhuizen nodig

Geen categorie

In Duitsland heerst een groot woningtekort. De vraag wordt vooral veroorzaakt door de enorme stroom vluchtelingen. Daardoor zijn per jaar 400.000 nieuwe woningen nodig. Aberdeen Asset Management zie hierdoor beleggingskansen op vooral de huurwoningmarkt.

Immigratie is niet de enige factor die invloed heeft op woningwaarden, weet  analist Europees vastgoed Stephan Schanz van Aberdeen. Ook het consumentenvertrouwen en de lage hypotheekrente stuwen de huizenmarkt. ‘Institutionele beleggers zien brood in vastgoed met een lange-termijn huurstroom omdat het geldt als aantrekkelijk alternatief voor laag renderende staatsobligaties.

De vraag neemt toe en de prijzen stijgen gestaag. Het topsegment in sommige steden lijkt nu al overgewaardeerd. Er zijn echter nog beleggingskansen genoeg, vooral als het gaat om energiezuinige huurwoningen. In deze categorie zit genoeg ruimte om de huren te verhogen.  Kansen zijn er ook in de forenzensteden omdat de concurrentiestrijd tussen beleggers in deze gebieden minder hevig is’, aldus Schanz.

Beleggers zouden zich, volgens Schanz, in Duitsland niet alleen moeten richten op het huurwoningsegment maar ook op commercieel vastgoed met gemengde functies. ‘Wij zien brood in multifunctionele panden waarin bijvoorbeeld wonen, winkelen en gezondheidszorg worden gecombineerd.’

Aberdeen schat het gemiddelde rendement op Duitse nieuwbouwwoningen op circa 4,5 procent. Het rendement op winkels voor de dagelijkse boodschappen ligt op rond 6 procent. Een gebouw waarin verschillende functies worden gecombineerd levert een rendement op van ruim 5 procent. 

Reageer op dit artikel