nieuws

Column: Positieve berichten over detailhandel

Geen categorie

Deze week werd gekenmerkt door verschillende positieve berichten over de retailmarkt.

`Minder winkels omgevallen´, `Coolblue naar tien winkels´, `Hoge bezettingsgraad Retailpark Amersfoort´, `Ikea uiterlijk 2019 in Leiderdorp en Zaandam´ en `Geen inflatie in Nederland, deflatie in Eurozone´ zijn enkele koppen die in het (vastgoed)nieuws voorbij kwamen. Tel dit op bij eerdere berichten over de invulling van verschillende leegstaande V&D panden, de overname van Perry Sport en Aktie Sport door JD Sports en de invulling van verschillende winkels van Hoogenbosch Retail en je komt tot de conclusie dat er hoop gloort aan de horizon.

De structuur van de Nederlandse markt is dan ook bijzonder geschikt voor een snel herstel van enkele tegenvallers. De fijnmazige opbouw van de winkelmarkt zorgt ervoor dat iedereen in de nabijheid dagelijkse aankopen kan doen, terwijl een groter winkelgebied in de niet-dagelijkse behoefte voorziet. Nu de noodzaak voor verandering tot overheden en retailers doorgedrongen lijkt, staat niets een solide herstel meer in de weg. De combinatie met onder meer cafés, restaurants, cultuur en ontspanning zorgt voor een ideaal verblijfsklimaat in de grootste steden, terwijl kleine steden zich door ondernemerschap van lokale partijen weer kunnen onderscheiden. Geef de winkelmarkt nog even de tijd en dan zal blijken dat we sterker terug gekomen zijn van de recente tegenvallers.

 

Michiel P. Boonen MRICS. senior consultant Research, EMEA Investment Strategy

Reageer op dit artikel