nieuws

Cameron: zwart geld weg uit vastgoedmarkt

Geen categorie

Het Verenigd Koninkrijk gaat zijn vastgoedmarkt zuiveren van zwart geld. Voor malafide investeerders zal geen plaats meer zijn. Nederland zal het Britse voorbeeld volgen.

Cameron: zwart geld weg uit vastgoedmarkt

Dat beloofde de Britse premier David Cameron in de aanloop naar de internationale top tegen corruptie, die plaatsvond op 12 mei in Londen. ‘Alle buitenlandse bedrijven die vastgoed bezitten in het Verenigd Koninkrijk zullen in een openbaar register moeten aangeven door wie ze worden gecontroleerd. Zonder een vermelding in dit register kan straks geen buitenlands bedrijf in het Verenigd Koninkrijk vastgoed kopen of een bieding doen op een overheidscontract’, aldus Cameron in een opiniestuk in The Guardian.

De Britse regering bekijkt of ze de bewijslast kan omdraaien bij het vermoeden van aankopen met gestolen geld. In dat geval zal de kandidaat-koper moeten aantonen dat het geld op een wettige manier is verkregen. Zo niet, dan kunnen ze een ontnemingszaak verwachten bij de rechtbank. ‘We maken onze vastgoedmarkt schoon en geven corrupte elementen een helder signaal dat er hier geen thuis voor ze is.’

Het Verenigd Koninkrijk is volgens Cameron het eerste land dat een openbaar register opent van winstgevende eigendommen. Donderdag (13 mei) maken Nederland, Frankrijk, Nigeria en Afghanistan bekend dat ze hetzelfde zullen doen, aldus de Britse premier.

Reageer op dit artikel