nieuws

Blok: stelsel huurtoeslag op de schop

Geen categorie

Minister Blok wil fors bezuinigen op de huurtoeslag. De benodigde 400 miljoen euro moet vooral komen van huishoudens die een hoge huurprijs betalen.

Dat heeft de VVD-minister van Wonen bevestigd aan De Telegraaf. Volgens Blok moet het toeslagstelsel vanwege de steeds hogere kosten worden hervormd. In 2006 was het Rijk 2 miljard euro kwijt aan de huurtoeslag, in 2015 was dat bedrag opgelopen tot bijna 3,6 miljard euro. Daarmee is er nu een gat op de Rijksbegroting van 400 miljoen euro ontstaan, blijkt uit de vorige week gepubliceerde Voorjaarsnota.

Blok treft daarom voorbereidingen om de zogeheten kwaliteitskorting te verhogen. Nu krijgen huurders boven een bepaalde huurgrens 100 procent van hun kosten terug. Met de kwaliteitskorting krijgen huurders een veel kleiner deel terug. Deze maatregel treft vooral huishoudens die dicht tegen de maximale sociale huurgrens van 711 euro zitten. Voor deze ingreep is geen wetswijziging nodig. In reactie stellen coalitiepartijen VVD en PvdA deze kabinetsperiode niet aan de huurtoeslag te morrelen. De PvdA wil dat ook niet in een eventueel volgend kabinet. Blok wil het overlaten aan het in 2017 aan te treden nieuwe kabinet. 

Reageer op dit artikel