nieuws

‘Beperk macht grooteigenaar binnen VvE’

Geen categorie

Belangenvereniging VvE Belang wil de macht van de grooteigenaar binnen een vereniging van eigenaars (VvE) inperken. Zo kunnen appartementseigenaren beter beschermd worden.

Zo’n 72 procent van alle koopappartementen zijn onderdeel van een gemengd complex. Dit zijn verenigingen van eigenaars waarin zowel appartementseigenaren wonen als huurders. Een deel van deze VvE’s heeft te maken met een grooteigenaar, een particulier, woningbouwcorporatie of investeerder, met meer dan 50 procent van de appartementsrechten en daarmee een meerderheidsstem in de vergadering van de Vereniging van Eigenaars.

Kees Oomen, directeur van VvE Belang, signaleert grote problemen: ‘Deze grooteigenaar kan feitelijk helemaal alleen bepalen wat er gebeurt in een appartementencomplex. Vaak gaat dit goed, maar te vaak komt het voor dat grooteigenaren hun macht misbruiken en het redelijke belang van de overige eigenaars op het tweede plan komt. Er moet wat gebeuren om de individuele appartementseigenaar beter te beschermen.’ Daarom roept VvE Belang de Tweede Kamer op om serieus onderzoek te doen naar manieren waarop dit het beste kan.

Oomen stelt daarom voor om de macht van de grooteigenaar in te perken. Er zijn volgens hem genoeg goede voorbeelden van hoe dat kan. In Duitsland bijvoorbeeld hanteert men het ‘Kopfprinzip’ waarbij iedere aanwezige één stem heeft. In weer andere landen is het geregeld dat de grooteigenaar maximaal de helft van de aanwezige stemmen heeft en dus niets kan beslissen zonder tenminste één andere eigenaar mee te krijgen. Dit laatste zou wat Oomen betreft ook prima passen in Nederland. ‘Het is een ingewikkeld onderwerp, maar actie is keihard nodig: de appartementseigenaar moet beter beschermd. Een serieus onderzoek naar de mogelijkheden is het minste wat we kunnen doen.’

Reageer op dit artikel